Familjen Wallenberg har styrt och styr Sverige oavsett regeringskonstellation

Att familjen Wallenberg i mer än 100 år har styrt Sveriges industri, skatte- och försvarspolitik kan väl knappast ha undgått någon som intresserat sig för svensk politik.

Det har ju också varit så att inte minst socialdemokraterna ofta skryter med hur goda relationerna alltid varit mellan inte minst den förre socialdemokratiske finansministern Gunnar Sträng och familjen. Bland annat hävdas att dåvarande LM Ericsson helt byggdes upp efter ett nära samarbete med Gunnar Sträng och familjen Wallenberg.

LM Ericsson tillverkade telefoner och dåvarande Televerket köpte upp hela produktionen. Därför kunde Gunnar Sträng och det socialdemokratiska partiet slå fast att vad som är bra för näringslivet är bra för svenska folket. En uppfattning som även 2014 är partiets ledstjärna när det gäller industri- och skattepolitiken.

Mot den bakgrunden är det obegripligt att Eko-journalisterna Bo Göran Bodin och Daniel Öhmans bok Saudiaffären som i dag ligger på bokhandelsdiskarna väckt en sådan uppmärksamhet.

I boken beskrivs hur Marcus Wallenberg genom ett brev fått regeringen att fullfölja bygget av en missilfabrik i Saudiarabien. Hela affären där Wallenbergs vapensmedja SAAB var inblandat hotades att sägas upp av den svenska regeringen. Affären byggde på ett långtgående samverkansavtal MOU:t. Ett avtal som dåvarande svenska socialdemokratiska regering slutit med Saudiarabien 2005.

Vad som nu skett är att alla politiskt intresserade plötsligt inser att en verklig demokrati är omöjlig att genomför under kapitalismen.

Vi vill därför erinra om vad som står i SKP:s valmanifest:

Vi i SKP menar att kapitalismens utveckling i Sverige nu nått den fas där det inte längre går att lappa och laga. Behovet av en socialistisk politik är i dag klarare än någonsin tidigare, och huvudfrågan blir då att för första gången ställa samhällsekonomin under demokratisk kontroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.