Över 400 ukrainska soldater har deserterat

Fler än 400 Ukrainska soldater har tillåtits att gå över gränsen till Ryssland sedan de frågat om att få en fristad. Det är det största men inte första fallet av dessertörer från Kievs armés militära angrepp mot östra Ukraina. En logisk konsekvens av att behöva skjuta mot sin egen befolkning?

Totalt har 438 soldater, inklusive 164 ukrainska gränsvakter tillåtits gå över den ryska gränsen enligt en talesman för Rostov-regionens gränsvakt, Vasily Malaev.

Ukrainska soldater har fått plats i ett tältläger anordnat nära en kontrollstation genom vilken de gick in på ryskt teritorium, där ryska gränsvakter tillhandahåller dem med mat och bäddar.

Några av dessertörerna har uttalat sig: “Det var så dåligt där borta. Hett och många döda och dåliga saker som hände” och “Här får människorna vila. De har gett oss en chans att tvätta oss och få nya kläder. Vi är tacksamma.”

“Vi har varit i fält i mer än sex månader nu och är mycket trötta.” berättar en. En annan soldat säger att han blivit kvar fyra månader över sin kontraktstid. Han önskar att få göra något fredfullt.

Floden av desertörer från leden ur Ukrainas Armé och Nationella försvar ser ut att öka mitt i det eskalerande våldet i Donetsk och Lugansk-regionen, där Kiev kämpar mot anti-regerings-militian.

Sent i juli flydde 41 ukrainska soldater till Ryssland för att undkomma striderna i östra Ukraina. Mitt i stridens hetta är de nu åtalade i Ukraina för att ha desserterat.

Ett flertal ukrainska enheter rapporteras nyligen ha blivit avskurna från leveranser efter försök till offensiva operationer som fört dem bakom militia-kontrollerat terrotorium nära den ryska gränsen.

Ukrainska soldater som i jämförelse med militian är överlägset utrustade vad tunga vapen anbelangar lider av brist på logistik. Många soldater klagar över brist på grundläggande proviant som mat och vatten vid frontlinjen. Situationen är tillspetsad efter fall av tydlig underlåtenhet från befälhavarnas sida, där enheter har fått felaktig utrustning, blivit beskjutna från eget håll eller helt enkelt blivit lämnade bakom när de retirerat från militians motattacker.

Kiev’s Nationella Försvarsenhet gör uppror, de anser sig ha blivit behandlade som slödder.”

Allt detta orsakar allvarliga moraliska problem i armén, med fler kritiska röster som de facto visar att Ukraina inte har något infanteri och inte kan föra krig med andra medel än att jämna de militia-hållna städerna med marken, med hjälp artilleri och flygräder.

Även Ukrainska befolkningens motstånd tilltar vad gäller det militära fälttåget, med ett flertal genomförda massprotester bl.a. mot den senaste mobiliseringskampanjen där mödrar och hustrur till de värnpliktiga gått ut på gatorna och krävt att deras kära inte ska inkallas i armén.

(Redigerat från RT) 2014-08-04
Kjell Bygdén

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=E-OsrCkXTNY[/youtube]

En tanke på “Över 400 ukrainska soldater har deserterat

  1. ”Ukraina inte har något infanteri och inte kan föra krig med andra medel än att jämna de militia-hållna städerna med marken, med hjälp artilleri och flygräder.”
    Exakt/ detta vidriga och fega sätt att föra krig på är bara ett uttryck för hur clownerna i Kiev och dess megafoner i väst ser på befolkningen i östra Ukraina,typ allt är okej, även att nattetid attackera kvinno-och barncentra. Återigen framstår vårens Krimscenario som en drömlösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.