Det fackliga bedrägeriet

Det så kallade märket som de olika fackliga förbunden ska turas om att sätta vid varje ny löneförhandling (och som IF Metall brukar springa i förväg och sätta så lågt det går- fast det inte är dess tur) fungerar inte i denna förhandling eftersom samordningen bröt samman.

Ändå kan man i Kommunalarbetaren läsa att Industriförbunden i stället satt ett krav om 2.8 procent i lönelyft. Ett krav som om det godkänns i förhandlingarna med Svenskt Näringsliv likväl blir det märke som ska gälla för övriga förbund och som även förbundet Kommunal sagt att det ska följa.

När opportunisterna i den svenska fackföreningsrörelsen får bestämma, så är det för att göra de rika allt rikare, naturligtvis på arbetarklassens bekostnad. IF Metalls ordförande Anders Ferbe förklaring till tidningen Arbetet är emellertid: “Vi vill ha en lönebildning som gör att svensk industri kan konkurrera på ett bra sätt”.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gör en ännu värre “Ferbe” när han berömmer regeringens och alliansens överenskommelse i flyktingfrågan i tidningen Dagens Industri, trots att kravet på kollektivavtal för att anställa nyanlända introduktionsarbetare slopas!

Kapitalägarnas företrädare i regering och riksdag har alltså kommit överens om att t.ex. nyanlända lärare snabbare ska kunna få sin utbildning validerad och därmed snabbare kunna sättas i arbete enligt så kallade yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobb, som även ska kunna gå till nyanlända. Företag utan kollektivavtal ska kunna erbjuda dessa “arbeten”.

Vi bör komma ihåg att lägstalönen i Sverige är 0 (noll) kronor, vilket är gångbart om kollektivavtal saknas. Det låter kanske som ett skämt men just detta godkänner svensk fackföreningsrörelses högste företrädare.

Socialdemokraterna lurade in det svenska folket i EU med fagra löften om att vi skulle kunna behålla de svenska arbetsmarknadsavtalen. Vilket ju inte höll när EG- domstolen gjorde sitt utslag om att det var EU:s utstationeringsavtal och kapitalets fyra friheter som gällde framför svensk lag.

Nu försöker alltså högste LO- bossen att sätta “spiken i kistan” för det som är kvar av arbetarklassens säkerhet på arbetsmarknaden. Om han tillåts fortsätta, är det vad som kommer att gälla för hela den svenska arbetsmarknaden.

Det är fullständigt glasklart att när facket företräds av opportunister, borgardrängar likt Thorwaldsson och Ferbe, döljs att arbetarnas intressen aldrig kan förenas med kapitalets, vilket lägger locket på för en verklig facklig kamp och klasskamp , samt ökad jämlikhet.

Då syns inte att det är arbetarna som bekostar kapitalets omättliga behov att samla pengar och öka sina vinster, trots dess kris. Då syns inte att det är arbetarklassen som betalar för krigsäventyren som förorsakar både flyktingströmmarna och terrorhoten.

Kommunisternas Fackliga Kommitté

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.