Avstängda Kommunalare: Gör om, gör rätt

Totalt blev åtta personer avstängda från att inneha fackliga uppdrag i Svenska Kommunalarbetareförbundet i slutet av 1990-talet. Tre förtroendevalda medlemmar blev avstängda på livstid när det rådde ett ”stadgelöst tillstånd”.
– Vi kräver en offentlig ursäkt från förbundsstyrelsen i Stockholm och att de betalar tillbaka de pengar vi i skiljedom blev dömda att betala säger Gun-Britt Penderos, som då var sektionsordförande för Kommunal i Burlöv.

Skånska Arlöv, centralort i Burlövs kommun, har en lång industritradition och ett sockerbruk där produktionen fortfarande hålls uppe, om än i mindre omfattning idag. Burlövs kommun är idag den största arbetsplatsen med över 1 300 anställda. Drygt 17 000 människor bor i kommunen.

När Kommunal i Skåne omorganiserade på 1990-talet för att slå ihop tre avdelningar till en bröt problemen ut. Kommunals sektion 28 i Arlöv fick aldrig nominera någon till den nya styrelsen, istället handplockades personer ur de tidigare styrelserna till de nya uppdragen.

– Medlemmarna fick inte välja styrelse i Skåne, säger Gun-Britt Penderos.

En del medlemmar fick av några av förbundets ombudsmän höra att ”ni är inte kloka i huvudet”. Detta trots att sektionen i Burlöv hade cirka 800 medlemmar och att organisationsgraden var över 99 procent bland kommunalarbetarna i kommunen. Det blev, som de då tre förtroendevalda medlemmarna beskriver det, ”stadgelöst” och representanter skickades ner från Stockholm.

– Förbundsstyrelsen flög hit för att hålla tribunal med oss i Lund, säger Ann-Charlotte Björklund, som var suppleant i Burlöv när striden med förbundsstyrelsen pågick.

Ann-Charlotte Björklund säger också att förbundsstyrelsens agerande berodde på att de förtroendevalda visade ryggrad gentemot förbundsstyrelsen.

En skiljenämnd utsågs och i en oenig nämnd förlorade de tre medlemmarna och de åtta fick tillsammans betala strax över 100 000 kronor till förbundet.

Johan Svensson, en av de avstängda på livstid, fick betala cirka 13 000 kronor.

– Det är mycket pengar för en kommunalarbetare. Kommunal har medlemmar som överlag tjänar dåligt och där en del medlemmar som precis invandrat till landet kanske har svårt att hävda sig, säger Johan Svensson, även han tidigare förtroendevald i förbundet.

Om den svenska fackföreningsrörelsen idag säger de att många av fackförbundens ledningar uppträder som om de vore bolagsstyrelser.

– Många av ombudsmännen som var anställda av Kommunal handlade som bolagsdirektörer och pekade med hela handen och det skulle medlemmarna och förtroendevalda bara finna sig i, säger Gun-Britt Penderos.

– Byråkratin uppstod som en följd av alla de privilegier ombudsmännen har skaffat sig, nu slåss de för sina privilegier och jämför sig med andra toppar i samhället och de har alldeles tappat kompassen när det gäller kampen för dem som de ska företräda.

De säger även att fackföreningarna bör omorganiseras och byggas upp från grunden på nytt.

Håkan Hydén, professor vid Rättssociologiska institutionen på Lunds universitet, har företrätt de tre kommunalarbetarna i Burlöv och säger:

– En händelse som bygger på en kultur som kulminerar i och med senaste tidens händelser i Kommunal. Varje land, varje organisation som har och tillämpar regler om förbud mot kritik av den egna organisationen, är ett tecken på en illegitim organisation.

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.