”Fackföreningen måste bli en kamporganisation”

Fackförbundet Kommunal har granskats av tidningarna Aftonbladet och Kommunalarbetaren. S-politiker såsom utrikesministern Margot Wallström har tilldelats bostad av Kommunal och en utlandsresa för förbundsstyrelseledamöter har ägt rum vilket gick på 100 000-tals kronor.
– Grundorsaken är korruptionen och den fackliga ledningens inkorporering i det kapitalistiska systemet, säger Kjell Bygdén, förtroendevald i Kommunal och kommunist.

Skandalerna som avslöjats de senaste dagarna är många. Kjell Bygdén, en av flera fackligt förtroendevalda kommunister inom Kommunal, säger till Riktpunkt att det nog inte finns en enda medlem som har förtroende för Kommunals ledning i dag och därför bör den avgå. Han uppger även att ledningens fjärmat sig från såväl rörelse som medlemmar och i förlängningen avståndstagandet från kampen mot arbetsköperiet.

– Därför måste vi ha en stark fackförening som tar tillvara arbetarnas intressen, oberoende om dessa arbetar inom produktion eller reproduktion. Fackföreningen måste bli en kamporganisation.

– Det kvarstår ändå respektlösheten gentemot medlemmarna som betalat ledningens krognotor och annat. Konferenslokal och restaurang som drivits marknadsmässigt och hyrts ut till externa kunder som arrangerat ”verksamheter” och som inte borde ha kommit i närheten av Kommunal.

Vad får skandalerna för konsekvenser för medlemmarna i fackförbundet?
– Medlemmarnas förtroende för ledningen liksom för förbundet har förstörs. Medlemmar lämnar förbundet och rörelsen blir svagare. Konsekvensen är att de enda som vinner på detta är arbetsköperiet och kapitalismen, det vill säga fackets motpart. Såtillvida har ledningen också lyckats osynliggöra alla fackliga ombuds, funktionärers och övriga företrädares dagliga arbete att företräda sina arbetskamrater.

– Å andra sidan är detta avslöjande bra, just därför att det visar att det existerar. Att den höga korruptionen som är en självklar del av det rådande exploaterande systemet för att säkra och utöka kapitalisternas välmående och rikedomar också finns inom arbetarrörelsen: Genom opportunismens täta samarbete med kapitalet och därigenom oviljan att använda andra metoder än de som systemet påbjuder.

Påverkas den svenska fackföreningsrörelsen?
– Ja självklart, och till en början mycket negativt men förhoppningsvis måste förståelsen för att de täta banden till kapitalet måste brytas, liksom fackets samarbete med dem.

– Arbetarrörelsen och fackföreningen kan inte ha som mål att värna om kapitalets konkurrenskraft och ökade vinster på arbetarklassens bekostnad. Detta har redan lett till att vi har 156 miljardärer som äger nästan hela landet.

Kjell Bygdén påtalar att kapitalet inte redovisar sina vinster men talar alltid om dåliga konkurrenskraft och annat i avtalstider.

– Arbetarklassen måste ha företrädare som företräder arbetarklassen, inte kapitalisterna. I det ingår att kräva kraftigt ökade löner, ökad personal inom och ökade resurser till vård, skola och omsorg, bara som en början, för skapandet av ett mer socialt rättvist samhälle.

Det är arbetarklassen inom produktionsindustrin som skapar vinsterna och arbetarna inom reproduktionen, den offentliga sektorn som tryggar produktionen liksom samhällets fortlevnad och värdighet, fastslår Kjell Bygdén.

– Därför ska inte vinsterna få stanna kvar i privata fickor eller skatteparadis. I dessa kommer de inte människorna och samhället tillgodo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.