1 maj 2017 – en framgång

Igår uppmärksammades arbetarklassens internationella högtidsdag. Miljontals arbetare befann sig på gatorna runt om i världen för att kräva en bättre värld.

Stockholm.

I Stockholm ökade antalet deltagare rejält i demonstrationen från förra året, som SKP för andra året i rad arrangerade tillsammans med KP under samlingsnamnet ”Kommunisternas 1 maj”. Kjell Bygdén från SKPs partistyrelse var en av huvudtalarna, läs talet nedanför denna artikel.

Efter samlingen på Mynttorget gick demonstrationståget under parollen Första Maj med Kommunisterna, ett hav av fanor och blåsorkesterns medryckande toner genom centrala Stockholm till Sergels torg som var upp till räcket smyckat med vimplar, fanor och plakat med politiska budskap. Där fanns även ett tält för varje parti med tidningar, böcker, märken och annat informationsmaterial.

Innan de tre arrangörernas representanter talade gavs plats åt aktionsgruppen Nej till NATO, organisationen Nej till EU och en representant för SEKO-tunnelbana att framföra ett 1 maj-budskap.

Nya paroller för i år var bland annat Stoppa krigsövningen AURORA i Sverige i september, Satsa på förorten, fritid, jobb och utbildning, Bygg billiga hyresrätter och Ingen Värnplikt under NATO-befäl.

Dagen avslutades med fest på Solidaritetshuset.

SKP Stockholm

Även i Malmö arrangerades en demonstration tillsammans med KP, under parollen ”Enade för socialismen”, som drog mer folk än vad respektive partier tillsammans drog förra året. I Malmö var partiets ordförande Victor Diaz de Filippi en av huvudtalarna. I sitt tal berörde han allt ifrån lokala frågor till partiets arbete för samhällelig övergång till socialism. Victor Diaz de Filippi avslutade med en uppmaning till de många oorganiserade åhörarna som hade samlats på plats:

– Studerande, arbetande, pensionär och ungdom eller kort sagt kamrat, det är dags att välja – Socialism eller barbari!

SKP Malmö

Uppsala.

1:a maj i Gottsunda
För andra året i rad uppmärksammade vi arbetarrörelsens internationella högtidsdag i Gottsunda centrum. Med tal, poesi och spoken word uppmanades unga och gamla att göra gemensam sak med kommunisterna och kämpa för den värld som vi är värda – för socialismen. Bra uppslutning och strålande väder bidrog till en minnesvärd dag i kampviljans tecken.

Det är dags för arbetarklassen att räta på ryggen och göra gemensam sak mot banditerna som stjäl våra rikedomar och försöker vända folken mot varandra. Tillsammans kan vi vända upp och ner på denna värld!

SKP Uppsala

SKP Göteborg.
Göteborg.

På andra håll i landet har SKP uppmärksammat 1 maj genom torgmöten. På några orter har partiorganisationerna befunnit sig med informationsmaterial och litteraturförsäljning på olika torg.

– Efter snabbt inkomna rapporter kan man konstatera att 1 maj 2017 var en framgång för partiet, med nya intresserade som partiet har kommit i kontakt med, säger Håkan Jönsson, SKP:s partisekreterare.

Turkiets Kommunistiska Parti i Ankara.


PAME i Grekland.

Folket på Kuba.

Kamrater!
Idag, den 1 Maj 2017, håller SKP, KP och RKU, en enad demonstration av klassmedvetenhet på arbetarklassens internationella högtidsdag.

Historiskt är fackföreningsrörelsen den centrala organisatören den 1 Maj.
Men det räcker inte att den mobiliserar med de krav som idag rör arbetarnas dagsaktuella intressen, när problemet är det exploaterande systemet och tillhörande klassamhälle som medför korruption, spekulation, ett otryggt arbetsliv, bostadsmisär, brister inom skola, vård och omsorg, privatiseringar och nedskärningar på sociala- och arbetsrättsliga områden, arbetslöshet och hemlöshet m.m.
Klassklyftorna ökar ständigt medan knappheten på pengar blir alltmer påtaglig i arbetarförorterna. Magra löneuppgörelser är inget som ändrar på detta.
Klassamhället är kvar, i det fallet har inget förändrats, därför är vi här i dag och har varit sedan 1917 då SKP bildades.

Kamrater!
Lite grundläggande klassmedvetenhet är t.ex. att arbetarnas och kapitalisternas intressen är oförenliga. Att arbetaren exploateras i varje arbetsmoment inom produktionen, liksom i reproduktionen (skolan, vården och omsorgen) av kapitalets stat och underlydande landsting och kommuner. Exploateringsgraden idag är 1:16. Det betyder att de arbetande under en 8 timmars arbetsdag endast får betalt för en halvtimme, resten går till arbetsköparna.

Deras vinst som Marx kallade mervärde har naturligtvis ökat sedan hans dagar. Produktionsprocessen har effektiviserats bl.a. genom teknologiska framsteg men också på de arbetandes bekostnad med underbemanning, stress, sämre arbetsmiljö och utbrändhet som följd. Besparingarna på de arbetandes bekostnad har gått så långt att sjuksköterskor, barnmorskor och läkare p.g.a. stress och överbelastning blivit alltmer sjukskrivna och många väljer att lämna sina arbeten.
Men den ökade reaktionen gör också fackföreningarna mer progressiva, som Hamn 4:ans strejk i Göteborg i deras kamp mot avskedade arbetskamrater och för självklara krav att få fackliga fri-och rättigheter, hälso- och säkerhetsåtgärder på arbetsplatsen, rätt till arbetstillstånd och semester. Vi gläds över hamnarbetarnas solidaritetsstrejker för sina arbetskamrater i andra länders hamnar och som senast tvingade arbetsköparna att efter en konflikt återanställa 47 hamnarbetare i Lissabon. Detta är ett fantastiskt bevis på internationell solidaritet och att strejkvapnet är myckrt effektivt.
Vi stöder SEKO, service och kommunikationsfacket som organiserar 9 olika branscher bl.a. trafik, tele, väg & ban och sjöfolk och inte minst tunnelbaneförarna. De progressiva krafterna som fick gehör på den nyligen avslutade SEKO -kongressen, mot förbundsledningen och kunde anta krav på 30-timmars arbetsvecka, förbud mot bemanningsföretag, outsourcing och otrygga anställningsformer.
6 timmars arbetsdag med bibehållen lön är ett mycket rimligt krav för alla arbetande!

Kamrater!
Grundläggande klasskännedom är att det finns en exploatör och en som är exploaterad. Alltså finns ingen medelklass eller möjligheter att göra ”klassresan”. Denna borgerliga saga avsedd att splittra arbetarnas enighet och solidaritet har emellertid skapat arbetare som tror sig ha gjort klassresan, mot bakgrund av att som tjänstemän nästan fördubblat sina lönepåslag, från 6500 kronor till 12 000 kronor under 15 års tid.
Det är sannerligen ett magert resultat av 15 års lönekamp inom LO-förbunden men poängteras bör att tjänstemän och andra i den förmenta medelklassen fortfarande tar emot sin lön ur samma hand som traditionella knegare- ur kapitalistens.
Denna splittring av arbetarklassen har säkrat kapitalisternas tillvaro. De som är en klass för sig, för att de uteslutande lever av andra människors olika arbeten.
I dag äger 15 familjer 70 % av den svenska börsen, ensam äger Wallenberg 43 % av den.
De är där uppe för att vi hålls här nere!

Kamrater!
I världen som helhet ägde 2014 åttiofem personer lika mycket som hälften av världens fattigaste befolkning. Denna skara har i dag reducerats till åtta.
Det är en enorm kapitalkoncentration som underlättats av olika internationella instrument som IMF, ECB och EU men också genom imperialistismens krig och statskupper i andra länder för att stjäla deras råvaror, främst energiresurser men också att använda som nya avsättnings-och arbetsmarknader. Därför plågas folken i Mellanöstern av brutala krig, därför görs färgade revolutioner, som den fascistiska statskuppen i Ukraina, finansierad av USA/EU, därför utnämns folkligt valda ledare till diktatorer som i Jugoslavien, Irak, Libyen, Syrien, Kuba, Venezuela, DFR Korea, Ryssland eller Kina.
De som hotar världen och de ansvariga för krigsförbrytelser finns att söka i USA, NATO och EU.

När nu vår jord delats upp mellan några monopolkapitalister och någon av dem måste äta ännu mer mätt, återstår en omfördelning – omfördelningen sker genom krig.
Här kommer imperialismens självpåtagna frihet in att göra andra länder ofria. Beröva dem vad de har. Då går det stora och frihetstörstande landet USA med sin styrka i täten för den samlade imperialismen och dess omåttligt rika individerna följer upp med sina respektive stater och militärapparater bakom sig, som betalats av oss arbetande. På bekostnad av våra liv och vår välfärd bombas andra länder till grus och aska och skapar flyktingströmmar.

Kamrater!
Sveriges styre har länge äventyrat den neutralitet och alliansfrihet som fortfarande är den svenska folkmajoritetens vilja. Mot denna löper den statliga median amok och fungerar megafon åt imperialismen under USA:s och NATO:s ledning. Därför skriker den ut sin russofobi medan krigstrummorna dånar. Trumpeternas anfallstapton ljuder gällt mot suveräna länder som Syrien, Venezuela och DFR Korea.
Imperialismen demoniserar för att legitimera krig, blockader och sanktioner mot suveräna länder.
USA/EU och dess plundrande allians NATO har inte något att göra med vem som ska vara president i Syrien eller någon annanstans. Det är upp till varje folk att välja sina politiska ledare och vilket statsskick som passar bäst.

Nej till svenskt medlemskap i NATO!

Kamrater!
Opportunismen i ledningen för Socialdemokratin, Vänsterpartiet och LO i samarbete med kapitalet förråder och passiviserar arbetarklassen. Opportunismen hindrar en livaktig fredsrörelse att växa fram. Folken har ingen nytta av krig, har inget otalt med varandra.
Det är de som kan dra ekonomisk fördel av plundringstågen och deras generaler som vill ha krig.
Opportunismen hindrar kunskapen och förståelsen för hur det utpräglade klassamhälle vi lever i förminskar folkets liv.

Kamrater!
Vi revolutionärer vet att kapitalismen inte låter sig förbättras. Det är med dessa insikter som vi är revolutionärer och förstår nödvändigheten av klasskamp. Att företräda arbetarklassen och dess krav fram till socialism och det klasslösa samhället för att folket självt ska bli ägare till de rikedomar de skapar. Vinsterna kan då tas direkt från produktionen för att finansiera en fungerande välfärd och samhällsservice. Och glöm ej att det finns en stor rikedom i mänskliga värden.

Och det finns ett annat ideal än det som av minoriteten påförs majoriteten. Vi firar i år också 100 år av den Stora Oktoberrevolutionen 1917, som gav folket på dess djupaste skikt ett maximum av demokrati, genom proletariatets diktatur eller proletariatets demokrati. Borgarna må spy ut sin galla över den och allt som luktar socialism. Det har de alltid gjort. Socialismen 1917 innebar frigörelsen från kapitalets ok, från imperialismens krig.
Många folkliga och arbetsrättsliga reformer från den hjälpte arbetarklassen att ställa krav också i väst men till skillnad från vårt samhälle gav Oktoberrevolutionen de arbetande makt i politiken, samhälleligt ägande av produktionsmedlen i ekonomin, kollektivism och kamratanda i mänskliga relationer. Ingen utsugning, ingen arbetslöshet, ingen nationalism, inget nationellt förtryck, ingen fattigdom. Oktoberrevolutionen förde Sovjetfolken från analfabetism till en mycket hög bildningsnivå för alla, en avgiftsfri utbildning, hälso- och sjukvård, arbetsrättsliga förmåner och lagar som 8 timmars arbetsdag och 40 timmars arbetsvecka, betald semester, sjukersättning osv. och m.m. på vilket folken i Sverige och Västeuropa ännu profiterar.

Socialismen är framtiden!

Nej till svenskt medlemskap i NATO!
Sverige ut ur EU!
Leve de kommunistiska partierna!
Leve 1 Maj!
Leve den internationella solidariteten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.