Fredsaktivister greps i Lissabon

Pressmeddelande den 20 november 2010 från Nätverket Ofog.

Två svenska fredsaktivister greps vid elvatiden då de tillsammans med fredsaktivister från hela Europa blockerat Nato-toppmötet i Lissabon.

I dagarna håller världens största krigsallians NATO sitt toppmöte i Lissabon, Portugal. Vid mötet kommer NATO besluta om en ny strategi som bland annat innehåller en fortsättning av kriget i Afghanistan, interventioner i andra länder samt expansion österut och norrut. I strategin ingår även fortsatt användning och modernisering av kärnvapen.

Idag har Kristina Johansson och Anja ten Siethoff från det antimilitaristiska nätverket Ofog i Sverige tillsammans med cirka 50 aktivister blockerat en av tillfartsvägarna för deltagande delegater och regeringstjänstemän till toppmötet. Med kedjor och lås fästa vid sina kroppar försöker de fördröja toppmötet från att äga rum i syfte att störa Natos framtida planering.

”NATO är världens största krigsmakt och för just nu ett ockupationskrig i Afghanistan som för varje år dödar allt fler människor. I detta krig medverkar svenska soldater och Sverige är högst aktiv i NATO trots att landet inte formellt är medlem i alliansen. Blockaden handlar om att störa och om möjligt stoppa förberedelser till krig och mord, säger Kristina Johansson

Den internationella fredsrörelsen håller parallellt med NATOs toppmöte en fredskonferens och anordnar en stor demonstration mot NATOs krigshetsande politik och med krav på avskaffandet av NATO.

www.ofog.org

En tanke på “Fredsaktivister greps i Lissabon

  1. Borde finnas en ny Warzawa-pakt som motpol till ett allt starkare NATO.

    Kanske Kina och de socialistika länderna i Latinamerika , skulle slå sina påsar ihop för att tvinga NATO till fred??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.