Regeringen ansvarig för att gästarbetare utnyttjas

Regeringen är ansvarig för att utländska gästarbetare utnyttjas på svenska arbetsplatser, fastslår Byggnadsarbetarförbundet i ett pressmeddelande den 15/12-10.

Det finns en mängd initiativ som regeringen kan ta. De är bara att sätta igång, säger Byggnads ordförande Hans Tilly i en kommentar till den senaste tidens rapporter om att gästarbetare exploateras.

 De lettiska byggnadsarbetarna Ernests Bostanovs, Igor Bulkas och Andreys Lebedevs fick 16 kr i lön vid ett skolbygge i Vellinge. Enligt avtal skulle de få 158 kr i timmen. (http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2129843/de-slavar-for-15-kronor-i-timmen)

 Den polske Byggnadsarbetaren Marcin Wroblewski, som arbetade vid Citytunneln i Malmö, fick sämre betalt än sina svenska kollegor. Han förbjöds att gå med i facket och fick sparken när han blev sjuk. (http://www.e24.se/makro/sverige/nar-marcin-blev-sjuk-fick-han-sparken_2475959.e24)

 Hong Yan från Kina fick bo i ett kylslaget rum i en källare. Efter att ha jobbat upp till fjorton timmar om dagen i 41 dagar bröt Hong Yan ihop och lades in på en psykiatrisk avdelning där han försökte ta sitt liv. (http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1321477/Facken-kraver-skarpt-lag.html)

 Och nu senast igår. Igor Moskovoy och hans två estniska kollegor blev lovade gott om jobb och regelbunden betalning av arbetsgivaren på ett Trelleborgsföretag. I dag kan de tre estländska byggjobbarna inte ens betala biljetten hem. (http://svt.se/2.33782/1.2268830/byggare_sitter_fast)

 Listan kan göras ännu längre. Varje dag möter vi gästarbetare som bor i pannrum, källare och husvagnar mitt ute i skogen. Människor som inte får gå ut eftersom man gömmer dem, som tjänar 16 kronor i timmen och får ge hälften till arbetsgivaren för mat och boende. Det här är Sverige 2010.

 – Nu får det vara nog. Det är regeringen med som är ansvarig för utnyttjandet av utländska gästarbetare och det är regeringen som kan göra något åt saken, säger Byggnads ordförande Hans Tilly, med anledning av gästarbetarnas situation på svenska arbetsplatser.

 – Två år efter att regeringen införde det nya regelverket för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU pågår ett utnyttjande av utländsk arbetskraft i Sverige. Regeringen har skapat ett system där utländska arbetstagare hamnar i en orimlig beroendeställning till sina arbetsgivare och blir lätta offer för exploatering, säger Hans Tilly.

 – Regeringen har begränsat fackens möjligheter att ingripa mot missförhållanden genom att införa den så kallade Lavallagen. Framförallt måste parterna på arbetsmarknaden ha en möjlighet att agera. Med Lavallagen är vi vingklippta. Det är regeringen och migrationsminister Tobias Billström medveten om. Därför blir det skrattretande när han säger att vi ska ta ansvar, säger Hans Tilly.

 – Men än är det inte för sent, regeringen kan rätta till det de har ställt till med. Därför uppmanar jag migrationsminister Tobias Billström och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström att genomföra följande lagändringar:

  • Fack och arbetsgivare måste få inflytande när ett arbetstillstånd ska utfärdas för arbetskraft utanför EU. Den myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningen där arbetsmarknadens parter ges inflytande måste alltså återinföras. En prövning där myndigheten även får ett tydligt uppdrag att granska och följa upp arbetsgivarens och erbjudandets seriositet.
  • Bindande anställningserbjudande bör vara ett krav för arbetstillstånd för arbetskraft utanför EU. Idag beviljas upp till två års arbetstillstånd på en ansökan som lämnar fritt för arbetsgivaren att i efterhand backa från själva anställningen eller arbetsvillkoren. Enskilda personer som anser att arbetsgivaren brutit mot avtal ska kunna få sin sak prövad i domstol och få skadestånd.
  • Huvudentreprenören ska ta ansvar för att underleverantörer följer arbets- och anställningsvillkor. Långa kedjor av underentreprenörer gör att arbetsvillkoren kan bli sämre för arbetstagarna. Om huvudentreprenören blir ansvarig för att underliggande entreprenörer sköter sina åtaganden minskar kedjorna.
  • Alla utländska företag som har verksamhet i Sverige ska registrera sin närvaro här. Företagen ska ha en behörig representant på plats så att det är möjligt för facket att teckna kollektivavtal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.