Information för de kommunistiska och arbetarpartierna i världen
Den 1 januari 2012 trädde en nykonstitution i kraft i Ungern. Den västerländska pressen har publicerat många artiklar som talar om att det som nu händer i Ungern, ”leder till utarmning av människor” och ”hotar demokratin samt att regeringen stramar upp greppet om media och rättsväsende trots kritik från Europa och USA ”.
Den 2 januari ägde en stor demonstration rum vid operahuset i Budapest. Den officiella arrangören av demonstrationen, var den nybildade solidaritetsrörelsen med ett dussintal medlemmar. Dess ledare är en före detta ordförande i fackföreningen för armén och polistjänstemän. Han är en före detta arméofficer, som bland annat fått sin utbildning i ett av de amerikanska militära instituten.
Bakom demonstrationen står också det ungerska socialdemokratiska partiet och liberala krafter samt de ”civila” organisationer, som formats av dem. I demonstrationen deltog inte någon civil organisation som verkligen kämpar mot fattigdomen, som skyddar familjer mot vräkning etc. Här finns heller inga traditionella studentorganisationer, rörelser för lantarbetare eller fackföreningar närvarande. Demonstrationens slagord innehåller inga krav på en ny arbetslag, ingen protest mot IMF: s påtryckningar och inblandning. Den västerländska medians reaktion på dessa händelser kommer från samma källor som stödde den förra social-liberala regeringen och deras åtstramningspolitik.
Men vad är det som verkligen händer i Ungern?
1. I april 2010 vann det konservativa FIDESZ – Ungerska Medborgarunionen parlamentsvalet och ersatte den tidigare regeringen av social- liberala krafter som leddes av det ungerska socialistpartiet (MSZP).
Riksdagspartierna betecknar valet 2010 som en vändpunkt i Ungerns historia. FIDESZ förklarar att det var ”början på en ny revolution”. Socialisterna och dess allierade anser det vara ”början på ett envälde och en diktatur”.
2. Den ungerska kommunistiska arbetarpartiet är av uppfattningen att den verkliga historiska förändringen inte inträffade 2010 men 1989-1990, då socialismen i Ungern förstördes, under den kapitalistiska kontrarevolutionen. Arbetarklassens krafter ersattes av kapitalismens. Statligt ägda industriella fabriker och banker, jordbruk och kollektivjordbruk privatiseras. Ungern gick med i NATO 1999 och i EU 2004. Det kapitalistiska systemet byggt på den privata ekonomin och den borgerliga demokratin stabiliserades.
Det var en förändring från socialism till kapitalism som ledde till det ungerska folkets utarmning. Ungern har en befolkning på 10 miljoner, där 1.5 miljoner lever under fattigdomsstrecket, vilket innebär att de lever av en inkomst på mindre än 200 euro per månad. Ytterligare närmare 4 miljoner lever på en inkomst om 250 euro per månad. Det officiella arbetslöshetstalet är 0.5, men i verkligheten är det ca 1 miljon människor som saknar chansen att få ett arbete.
Begränsningen av demokrati inleddes inte 2010 utan i 1989-1990. De politiska krafter som kämpar mot det kapitalistiska systemet, i första hand den Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet har inte tillgång till offentliga medier. Röd stjärna, hammaren och skäran förbjöds 1993 – ”som symboler för tyranni”. Under 2007 anklagades hela ledningen för HCWP för ”förtal i det offentliga rummet”. men de antikommunistiska kampanjerna har genomförts oavsett vilket borgerligt parti som varit vid makten.
3. Den ungerska kapitalistklassen har olika partier genom vilka de uttrycker sina intressen. Å ena sidan är det FIDESZ – Ungerska Medborgarunionen som förespråkar för den konservativa och nationellt sinnade kapitalistklassens intressen, vilken av tradition är tysk-orienterad.
Å andra sidan finns det ungerska socialistpartiet och partiet ”Politik kan vara annorlunda”, som representerar den socialdemokratiska och liberala delen av kapitalistklassen. Dessa står närmare USA och Israel.
Kampen mellan dessa två delar av den ungerska kapitalistklassen har djupa historiska rötter. Före 1989 fanns det två huvudfåror av anti- socialistisk oppositionell rörelse: den nationellt sinnade konservativa linjen och den med liberala tendenser. År 1990 bildades den första kapitalistisk regeringen av de konservativa. Samtidigt kom liberalerna överens om att ha ett långsiktigt samarbete med det ungerska socialistpartiet, ett borgerligt socialdemokratiskt parti. Många av ledarna för detta parti kommer från det forna socialistiska perioden, men har helt ändrat sin position och många av dem är i dag rika kapitalister.
Efter att ha förstört det socialistiska systemet skapade de kapitalistiska krafterna en ny politisk struktur som existerade fram till 2010, vilken baserades på följande principer:
* De nationellt sinnade konservativa krafterna och liberalerna tillsammans med socialisterna skulle rotera vid makten.
* Ingen av dem skulle ha absolut makt.
* De förhindrade alla anti- kapitalistiska krafter från att komma in i parlamentet.
* Alla dessa hade att respektera åtaganden i samband med NATO och EU och det skulle inte komma till några diskussioner i de utrikespolitiska frågorna.
Alla parlamentsval mellan 1990 och 2006 visar en tydlig balans mellan de två grupperna av partier. Situationen förändrades dramatiskt efter 2006. Då visade det sig tydligt att den ungerska kapitalismen är i djup kris. Den hade tre huvudsakliga skäl. För det första är den ungerska ekonomin helt beroende av utländskt kapital. För det andra är det ungerska folket fattigt, det har förbrukat sina besparingar. För det tredje blev korruptionen ett så allvarligt problem att den förlamande statens normala funktioner.
År 2010 insåg de kapitalistiska krafterna att social- liberalismen inte kunde garantera kapitalismens inre stabiliteten och inte kunde förhindra sociala explosioner. Det är därför de beslutade att ändra den social-liberala koalitionen genom att öppna vägen för FIDESZ.
Huvuduppgiften för det konservativa FIDESZ, och dess regering som leds av Viktor Orban är att förhindra all utveckling som liknar händelserna i Grekland. FIDESZ vann valet med sociala slagord (full sysselsättning, social trygghet osv.) Majoriteten av folket var djupt missnöjda med den social- liberala regeringen. FIDESZ kunde därför enkelt manipulera dem och uppnå två tredjedels majoritet i det nya parlamentet.
4. Den konservativa regeringen har realiserat förändringar i olika riktningar:
De stärkte grunden för sin egen klass. FIDESZ satte sitt eget folk på alla positioner i det politiska livet, media och kultur. Detta förklarades vara skapandet av en ny medelklass.
De tillfredsställde Ungerns nationalistiska krafter genom att införa dubbelt medborgarskap för ungerska medborgare som bor utomlands och nya minnesevenemang i samband med fredsfördraget i Trianon 1920.
De vände sig tydligt till konservativa och nationalistiska traditioner i politik, kultur och utbildning.
De bestämde sig för att förhindra en social explosion på olika sätt. Först införde de en ny arbetslag som ger mycket stora rättigheter till kapitalister, där arbetarna i praktiken förvandlas till slavar. För det andra splittrade de arbetarna genom att ge stora pengar till järnvägsarbetarna och höja minimilönen. För det tredje slöt de ett avtal med ledande fackförbund. De kunde rädda sina privilegier samtidigt som de undanröjde klasskampen.
Den nya regeringen har lanserat en antikommunistisk kampanj. Under 2010 ändrades brottsbalken. De förklarade att kommunism och fascism är samma sak och de som avfärdar ”kommunismens brott och fascism” kan få upp till 3 års fängelsestraff. (Hittills har det inte kommit till några rättsliga domar.)
Under de sista dagarna av 2011 antogs en ny lag som reglerar övergången till den nya konstitutionen. Bland annat förklarades perioden för socialismen (1948-1990) vara illegitim och full av brott. Ledande personligheter från den socialistiska perioden kan bli anklagade och dömda. Deras pensioner kan minskas. Lagen innehåller ett allmänt uttalande: det samtida ungerska socialistpartiet som rättslig efterträdare till det styrande partiet från den socialistiska perioden har ansvaret för allt som hände på den tiden. Det är ännu inte klart vilka konsekvenser det kan leda till.
5. De social-liberala krafterna har mot regeringen startat en stor motattack.
I denna tog de över många sociala slagord och krav från det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet.
De började använda röd färg som av tradition är kommunisternas färg.
Social- liberalerna började skapa nya civila organisationer och rörelser. I oktober 2011 skapades Solidaritetsrörelsen med en tydlig pro-socialistisk inriktning.
De introducerade ett nytt krav: ner med Orban-regeringen! Deras program är att skapa en ny social-liberal regering.
6. Förenta staterna har öppet blandat sig i Ungerns inre angelägenheter. Den amerikanske ambassadören i Budapest kritiserar öppet den officiella regeringen och stöder de social-liberala krafternas hållning. Utrikesminister Clinton gjorde samma sak i sitt brev från den 23 december 2011. Brevet publicerades i den liberala pressen.
6. Det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet anser att:
Den ungerska kapitalismen är i kris. Den allmänna krisen för kapitalismen i Europa gör den ungerska situationen ännu värre och oförutsägbar.
Den ungerska kapitalistklassen förstår att om euro- systemet eller själva EU kollapsar, kommer det att leda till sociala explosioner som är än mer dramatiska än de i Grekland. De vet att folk är missnöjda och att många anser att socialismen var bättre än den rådande kapitalismen.
Både kapitalistklassens konservativa och social-liberala grupper vill förhindra social explosion. De är olika men inte i sitt huvudsakliga uppsåt, bara i sina metoder.
Det som nu händer i Ungern, är dels kapitalist-klassens gemensamma kamp mot de arbetande. Å andra sidan, en kamp mellan kapitalist-klassens två grupper. Yttermer är det en kamp mellan de ledande kapitalistiska makterna, USA och Tyskland för den europeiska dominansen.
Det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet stöder inte något av de borgerliga partierna. Vi ser att de största problemen för arbetande människor är arbetslöshet, låga löner, höga priser, exploatering och en osäker framtid. Dessa problem är konsekvenser av kapitalismen. De kapitalistiska regeringarna kan inte och vill inte lösa dem.
Den enda lösningen av problemen för arbetande människor är en konsekvent kamp mot kapitalismen och kamp för en socialistisk hållning.
Det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet stöder inte social- liberalernas mass- demonstrationer. Deras mål är inte att förändra kapitalismen. Deras mål är att byta ut den konservativa kapitalistiska regeringen mot en social-liberal.
Det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet stöder inte FIDESZ heller. Deras mål är inte att skapa ett socialistiskt samhälle, men att reformera och stärka kapitalismen.
Det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet anser att dess skyldighet är att förklara för människorna att det bara finns ett sätt att lösa deras problem: genom kamp mot kapitalismen.
Vi vill vara närvarande överallt där det finns arbetande människor. Vi vill hjälpa dem i små saker för att få deras förtroende för stora saker.
Vi kommer att avslöja alla ansträngningar från revisionistiska och opportunistiska krafter som bara har för avsikt att manipulera arbetande människor och vinna dem för socialdemokratin.
Det finns inte någon revolutionär situation i Ungern. Men saker och ting kan bli värre i Europa och i Ungern. Därför förbereder vi festen, våra medlemmar och enheter för en mer radikal klasskamp som kan uppstå när som helst.
Vi är övertygade om att den motsvarar vår gemensamma ståndpunkt från det 13: e internationella mötet i Aten för Kommunist- och Arbetarpartier.
Presidiet för
Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet