Chilenska aktivister besökte Sverige

Under en intensiv Europaturné besökte tre kända chilenska aktivister Stockholm och Malmö. De berättade om den sociala rörelse som växt sig stark i Chile efter förra årets stora protester som blev omtalade över hela världen.

Tyska Rosa Luxemburg-stiftelsen ordnade Europaturnén med de tre unga aktivisterna Camila Vallejo Dowling, ungkommunist och tidigare ordförande för FECH (Chiles Universitets Studentfederation), Karol Cariola, som varit ordförande för FEC (Conception-Universitetets Studentfederation) och är generalsekreterare för Chiles Kommunistiska Ungdomsförbund, samt Jorge Murua Saavedra, styrelsemedlem i CUT (Chilenska LO) och styrelsemedlem i CONSTRAMET (Chilenska Metall).

Camila Vallejo Dowling har förvandlats till en ikon, eller som brittiska The Guardian skrev: ”inte sedan Subcomandante Marcos dagar har Latinamerika varit så förtjust i en rebelledare. Denna gång finns det inte pistoler, bara ett örhänge i näsan”. Med 78 procent av rösterna har hon även blivit vald till årets personlighet av The Guardian.

Offentliga möten hölls i Stockholm lördagen den 4 februari och i Malmö dagen därpå. Ett fullsatt Moriskan i Folkets Park i Malmö lyssnade när de berättade om situationen i sitt hemland. Karol Cariola var första talare.
– Det vore fel att idag tala om en studentrörelse, rörelsen har vuxit bortom det. Idag är det en social rörelse som omfattar studenter och arbetarklassens olika skikt, sa Karol Cariola.
– Studenterna har nu satt ned foten på gatorna. Men det har inte bara varit studenter utan också våra familjer, arbetare, barn, hemmafruar. En och en halv miljoner människor har deltagit i kampen när den varit som starkast.
Hon berättade också att närmare 80 procent av arbetarna känner sig exploaterade av arbetsköparna.
– Fattiga arbetare tvingas betala mer i utbildning till sina barn än vad de har i lön. Samtidigt förpassas fattiga till ingen eller dålig kvalitet på utbildningen.

Karol Cariola berättade också att den ekonomiska makten är koncentrerad till 114 familjer, varav president Sebastián Piñera Echeniques familj är en.
– Rörelsen har en stor uppgift. Det är presidentval i Chile i år och presidenten har det lägsta stöd en president någonsin haft i Chiles historia.

Camila Vallejo Dowling, som var nästa talare, talade om att 60 procent av grundskoleutbildningarna är privatägda och 80 procent av de högre utbildningarna.
– Utöver den privata så måste den offentliga vara självfinansierad. Så lite stöd från staten att skolorna måste ta ut avgifter samtidigt som privata är subventionerade och gör vinst på resurserna från staten, sa Camila Vallejo Dowling.
– Vi måste ta makten i våra egna händer. Ändra sätt att göra politik på. Politik är inte bara parlament utan i vår vardag på gator, skola och arbetsplatser.

Jorge Murua Saavedra talade om att den fackliga kampen är hård. Minimilönen är 283 Euro och facken har ingen rätt att teckna kollektivavtal. Han pratade också om problemet att pensionsfonderna är privatiserade, liksom i Sverige. Ett krav som lyfts i fackföreningsrörelsen är att återförstatliga koppargruvorna.

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.