Studenter i Swaziland går marsch för demokrati

Över 500 studenter tågade fredligt genom Swazilands huvudstad Mbabane den 26 mars med krav på grundläggande demokratiska rättigheter och stipendium. Demonstranter bar på plakat med texten ”Vi vill ha demokrati nu.” Andra plakat kritiserade arbetsmarknads- och socialförsäkringsministern som ansvarar för att bevilja stipendium till studenter på landets universitet.

Den sista subsahariska absoluta monarkin har de senaste åren skurit ner på undervisningsunderstöd och skolmaterial och vidtagit åtgärder för att tygla sin budget. Man skyller på avtagande tullintäkter. Det oppositionella, socialistiska partiet ”Det enade folkets demokratiska rörelse” menar att problemen är endemisk korruption och kung Mswati den 3:s överflödiga livsstil. Mswati:s regering anklagas för att undertrycka de mänskliga rättigheterna samt ofreda och fängsla aktivister från Det enade folkets demokratiska rörelse. Politiska partier och sammanträden är förbjudna och landets nationalförsamling lyder under kungen.

USA hävdar att kungarikets terrorlagar har tillämpats i syfte att tysta ner meningsskiljaktigheter och förbjuda vissa politiska organisationer.

Med tanke på den ringa uppslutningen den 26 mars, antyder partiets talesman Zakhele Mabuza att det kommer bli svårt att arrangera protester särskilt på landsbygden. Där står enligt honom medborgarrättsaktivister anklagade för att vara icke swasier och för att inte respektera kungarikets kulturella traditioner. Mabuzi tillade också att det våld som monarkin använde förra året för att slå ner liknande protester, har försvårat möjligheterna till att anordna ytterligare protester.

Han pekade också på de lagar som förbjuder politiska partier, inflytandet av den statligt ägda median och den begränsade tillgängligheten till sociala medier i ett land där många människor saknar Internet-anslutning.

Morning Star
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.