Klasskillnaderna ökar i Malmö

De fattigaste i Malmö har blivit ännu fattigare, och inkomstsklyftorna har ökat sedan 1990, rapporterar P4 Malmöhus, med hänvisning till en ny rapport från Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola.

P4 Malmöhus rapporterar:

”Det är en mörk bild av Malmö som kommer fram i rapporten – ett Malmö där andelen med jobb är lägre än i resten av landet, där inkomstklyftorna ökat i snabbare takt de senaste åren och där alltfler bor i ekonomiskt segregerade områden.

De 12 000 som lever i det dolda utan kända inkomster utgör 6,5 procent av Malmös befolkning och har ökat kraftigt mellan 1990 och 2008.”

– Att många vuxna Malmöbor inte blir sedda och erkända ger näring åt alternativa – och ibland destruktiva – försörjningsstrukturer som ger näring åt kriminalitet och allt sådant som har varit i rubrikernas Malmö under senare år, säger Tapio Salonen till P4 Malmöhus.

I SVT:s Agenda den 27 maj debatterade Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) och integrationsministern Erik Ullenhag (FP) rapporten, eftersom SVT hade tagit del av den i förväg. Andreas Schönström skyllde på regeringen medan Erik Ullenhag skyllde på Malmös politiker.

Sveriges Kommunistiska Parti anser att arbetslöshet och det utanförskap det medför är slöseri med mänskliga resurser och utgör en riskfaktor för såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Kapitalet tjänar på att ha en hög arbetslöshet så att det arbetande folket kan pressas ännu hårdare av arbetsköparna.

Läs mer hos SR Malmöhus: Klyftorna mellan fattiga och rika växer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.