200 000 japaner säger nej till landets kärnkraftsverk

Hundratusentals japaner demonstrerade den 16 juli i en park i Tokyo med krav om att lämna kärnkraften. Demonstrationen leddes av nobelpristagaren i litteratur Kenzaburo Oe, popstjärnan Ryuichi Sakamoto och artisten Yoshitomo Nara. Demonstranterna uttryckte sin ilska över en rapport som skyllde Fukushimakatastrofen på Japans kultur av reflexiv lydnad och höll inga personer ansvariga.

Demonstrationen i Yoyogi-parken var den senaste och bland det största med drygt 200 000 människor, enligt uppgifter från arrangörerna i en följetong av väldiga protester.

”Vi vill lämna en värld utan kärnkraft för våra barn”, sade Takeshi Shinoda, en sjukvårdare som bar en T-shirt med texten ”inga kärnvapen” och marscherade med hans 3 år gamla son. Ledarna för rörelsen säger att de har samlat in 7,4 miljoner underskrifter till en namninsamling som kräver att kärnkraften ska avvecklas.

Japan stängde ner alla sina kärnkraftverk för säkerhetskontroller efter en tsunami och en jordbävning i mars förra året som gav upphov till ett flertal härdsmältor på Fukushima Dai-Ichi kraftstation. Drygt 150 000 människor evakuerades från ett 12 mil långt område i närheten av kärnkraftsverket på grund av rädsla för radioaktiv strålning. Tjänstemän uppger att det ännu inte är säkert för dem att återvända.

Katastrofen som är världens näst största kärnvapenolycka efter Tjernobyl, har lett till djupa splittringar i landet. De 50 fungerande kärnkraftsreaktorerna har varit inaktiva sedan förra månaden när premiärminister Yoshihiko Noda beslöt sig för att starta om en i Ohi beläget i centrala Japan. En annan reaktor ska granskas i veckan.

Men demonstranter som är emot kärnkraften är inte övertygade. De menar att Japan har klarat sig fint utan atomisk energi i över ett år. De uppgav också att de blev förolämpade av en parlamentarisk utredning som beskyllde japansk kultur för Fukushima-katastrofen.

Man tyckte också att lägga skulden på japansk kultur var ett fiasko och tillade att personer inklusive ordförande för Fukushima Dai-Ichi:s ägare Tepco ska ställas till svars. I ett tal vid demonstrationen sade Sakamoto att det var löjligt att riskera människors liv för elektricitet.

– Livet är viktigare än pengar, sade han.

– Att vara tyst efter Fukushima är barbariskt.

Morning Star

Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.