Krav från Transports kongress: Sex timmars arbetsdag

Svenska Transportarbetareförbundet höll sin kongress mellan den 25 – 30 augusti. Flera framåtsträvande beslut togs på kongressen.

En motion, skriven av Flygavdelning 46, krävde 30 timmars arbetsvecka. Debatten blev intensiv, rapporterar Transportarbetaren. Robert Langholz från flygavdelningen sa:

– Det hävdas att produktionsbortfallet skulle bli för stort med sex timmars arbetsdag. Men precis samma argument framfördes när arbetarrörelsen slogs för åtta timmars arbetsdag för 100 år sedan.

– Det här är en fråga om visioner! Handels och Hotell- och Restaurangfacket har redan antagit kravet. Varför ska inte vi vara lika visionära?

Ulf Jarnefjord, från Göteborg, höll med:

– Jag anser att motionen är en av de viktigaste på hela kongressen. Många jobbar alldeles för mycket. Med kortare arbetstid finns mycket att vinna, även ur ett arbetsmiljöperspektiv. Dessutom är arbetslösheten hög, vi behöver dela på de jobb som finns.

Martin Viredius, fram till nu Transports tredje vice ordförande, argumenterade mot:

– Vi känner sympati för förslaget, men vi tror inte att det är realistiskt. Glöm inte att motionen slår fast att kravet ska drivas mot riksdagspartierna. I förbundsstyrelsen bedömer vi att det är mer realistiskt att fortsätta driva frågan avtalsvägen, mot arbetsgivarna.

Enligt Transportarbetaren blev det jämt vid omröstningen. Motionen antogs med siffrorna 125 för och 115 emot.

Kongressens ledamöter var eniga om att Tranport är, och ska vara, ett EU-kritiskt förbund. Men det visade sig att över en tredjedel av ledamöterna också tyckte att förbundet ska strida för ett utträde ur EU, skriver Transportarbetaren.

På kongressen beslutades det bland annat också att Transports linje att aktiva sverigedemokrater ska uteslutas ur organisationen kvarstår.

Expo Idag skriver att beslutet ”föranleddes av en kort debatt där ett ombud menade att förbundets policy kunde skrämma iväg ungdomar medan flera ombud gick upp och påpekade att aktiva sverigedemokrater motarbetar förbundets demokratiskt antagna stadgar och värdegrund.

När ett av ombuden gick upp och berättade om hur han blivit diskriminerad i arbetslivet och i övriga samhället på grund av sitt ursprung och att det var just därför han inte ville ha aktiva sverigedemokrater i förbundet reste sig ombuden i kongressalen och applåderade.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.