200 000 utan sociala försäkringar

forsakringskassan200 000 människor eller fem procent av den arbetsföra befolkningen i Sverige tjänar så lite år efter år att de inte blir kvalificerade för sjukpenninggrundande inkomst eller sociala försäkringar som till exempel sjuk- och föräldrapenning. Detta framgår av en kartläggning som Försäkringskassan har gjort, rapporterar Ekot. I denna konstaterar Försäkringskassan också att dessa människor lever under mycket knappa förhållanden.

– Det är en relativt stor grupp människor, som vi förväntar oss skulle försörja sig genom eget arbete på arbetsmarknaden, som under väldigt lång tid inte kvalificerar sig för våra inkomstbortfallsförsäkringar, säger Ulrik Lidwall, analytiker vid Försäkringskassan, till Ekot den 7 februari.

Sjukpenninggrundande inkomst och vissa sociala försäkringar ges till personer som tjänar minst 10 700 kronor på ett år. En halv miljon arbetslösa personer i Sverige har inte denna inkomst.

Försäkringskassan uppger också till Ekot att de senaste femton åren har man inte haft koll på hur många personer som år efter år inte har kunnat kvalificera sig för sjukpenninggrundande inkomst och socialförsäkringar. Man tror heller inte att antalet människor som inte kan kvalificera sig har minskat i antal.

 – Det ligger väl i farans riktning, med lågkonjunkturen vi har nu, att det kommer bli fler som står utanför en längre tid, säger Ulrik Lidwall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.