Allt färre kvinnor har företagshälsovård

SFH-logo-smallFöretagshälsovården för män och kvinnor i Sverige var jämställd vid sekelskiftet. Så är det inte längre. Idag finns det en tydlig klyfta inom företagshälsovården mellan dem. Enligt Statistiska centralbyråns senaste undersökningar, har bara drygt hälften av LO:s kvinnliga anställda tillgång till företagshälsovård. Vid sekelskiftet var motsvarande siffra 71 procent.

På mindre arbetsplatser och i branscher som domineras av många deltider, är kvinnors företagshälsovård sämst. Mest eftersatt är företagshälsovården för båda könen inom privat service exempelvis handels- och städbranschen, rapporterar Arbetet.

– Tillgången är i dag en fråga om kön och klass, konstaterar LO-utredaren Sven Bergström för Arbetet den 8 februari. Vidare anser han att det är en rättvisefråga. En kvalitetssäkrad företagshälsa ska garanteras samtliga arbetstagare, menar Bergström.

Det faktum att allt färre kvinnor än män har tillgång till företagshälsovård är ingen könsfråga, menar Svenskt Näringsliv.

–  Det handlar snarare om att olika branscher har kommit olika långt i sitt arbetsmiljöarbete och att de är könssegregerade, säger Anna Bergsten, från Svenskt Näringsliv, till Arbetet.

Charlie Paulsson

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.