Drygt var fjärde anställd inom tre år. Så många inom äldreomsorgen avser att sluta, detta enligt en kartläggning från Kommunal. Som huvudsakliga skäl anges bland annat arbete under stor tidspress, låg bemanning och bristfälligt stöd från arbetsledningen.
Drygt 11 000 intervjuer gjordes med medlemmar i Kommunal 2012 vilket har legat till grund för undersökningen.
Kommunals ordförande Annelie Nordström säger i ett pressmeddelande:
– Att vi år 2013, i en av samhällets viktigaste branscher, har en arbetsmiljö som tillhör ett annat sekel är för mig ofattbart. Vem ska i framtiden vilja ta anställning i äldreomsorgen? Det är tyvärr en högst relevant fråga. Det krävs krafttag ifrån landets politiker och företagsledare för att vända utvecklingen. Tiden är förbi för fagra löften, nu krävs verkstad.
Vidare fortsätter hon:
– Nyckeln till en god omsorg och en god arbetsmiljö är kontinuitet vilket bäst skapas med rätt bemanning, rätt utbildad personal och hög andel heltidsanställda. Bemanning handlar inte bara om det finns tillräckligt med personal, utan också om personalens kompetens, om arbetets planering och organisation. Rätt bemanning innebär att personal har tid att utföra arbetsuppgifterna professionellt, säkert och har tid för ett individuellt bemötande av de äldre. Om det ska vara möjligt att rekrytera framöver och om personalen ska vilja stanna kvar, måste det också bli möjligt att utvecklas i sin yrkesroll. Så är det tyvärr på väldigt få arbetsplatser i idag.