[RIA Novosti den 25 mars] Över 22 000 har skrivit under en petition för Alaskas avskiljande från USA och en återförening med Ryssland.
Petitionen som finns tillgänglig på Vita Husets webbsida startade den 21 mars och om rörelsen når 100 000 namnunderskrifter inom tiden av en månad blir Obama-administrationen tvungen att svara i enlighet med dess riktlinjer.
Petitionen som förs under beteckningen ”Alaska tillbaka till Ryssland” uppmuntras en röst för ett avskiljande som åberopar historiska resor av ryska upptäcktsresande till Alaska så långt tillbaka i tiden som när infödda sibirier korsade över Berings landbro för över tio tusen år sedan.
Dokumentet observerar regionens bosättning av ryssar, inklusive aleuter som koloniserade den Aleutiska arkipelagen, samt expeditionen av den kände upptäckaren Mikhail Gvozdez som var den förste att lokalisera Alaska år 1732.
Alaska var en rysk koloni fram till 1867 när den ryske tsaren Alexander II sålde det till USA för 7.2 miljoner dollar för att anpassa det till inflationen – runt 120 miljoner i dagens pengar.
I november 2012 försökte en liknande petition göra ett tillbakadragande av Texas från USA följande delstatens missnöje med den federala ekonomiska politiken.
De som undertecknade den petitionen krävde att Texas skulle deklarera sitt oberoende för att kunna hålla en balanserad budget och således ”skydda sina invånares levnadsstandard”.
Liknande motioner har lämnats in av boende i andra US- amerikanska delstater som Tenessee, Louisiana, South Carolina, North Carolina, Florida, Alabama och Georgia.
Ännu är det bara Texas som har lyckats samla ihop tillräckligt många underskrifter – över 125 000 – för att få till stånd en granskning av Obama-administrationen, som dock lade ned Texas framställan med motiveringen att ”ingen ifrågasätter att vårt land står inför stora utmaningar,” amerikaner behövs för att arbeta tillsammans ”för att finna den bästa vägen för att gå framåt”.
Trots värdet av en sund debatt, ”låter vi inte den debatten splittra oss” sades det från Vita huset.
Översättning: Kjell Bygdén