Vänsterpartiet kräver statlig inkomstpolitik

I Aftonbladet har man en artikelserie som heter MELLIN MÖTER. Lördagen den 16 augusti var det Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt som blev intervjuad. I intervjun framkom att Jonas Sjöstedt kräver en statlig inkomstpolitik, ett synnerligen märkligt krav från någon som i ord säger sig tillhöra den politiska vänstern.

Det mycket besynnerliga kravet framkom när Lena Mellin ställde följande fråga till Sjöstedt.

Citat: Ni vill ha sex timmars arbetsdag. Det skulle enligt riksdagens utredningsinstitut sänka BNP med 700 miljarder kronor. Det skulle alltså bli mycket mindre över till välfärden. Är det värt det? Slut citat.

Jonas Sjöstedt svarar då:

Citat: Jag godtar inte den uträkningen. Vi tar ut en del av produktivitetsökningen till att korta arbetstiden i stället för att höja lönen. Slut citat.

Vad Sjöstedt säger är i praktiken att han i en kommande regering vill frånta fackföreningsrörelsen rätten att förhandla om medlemmarnas löner. Han tänker alltså riva upp gällande kollektivavtal. Sjöstedt går i sin fackföreningsfientliga politik därmed längre än vad både Centerpartiet och Folkpartiet vågar drömma om. Nu är det inte första gången Vänsterpartiet är med och förstör arbetsmarknaden. Vänsterpartiet var med som regeringsunderlag när den förra s regeringen beslutade att frånta fackföreningsrörelsen bestämmande rätten över A-kassan genom att göra den till en statlig myndighet. Något som var en förutsättning för alliansregeringen när den chockhöjde avgifterna 2006. Hade då inte A-kassan varit en statlig myndighet hade de fackliga organisationerna stoppat slakten av A-kassan. Vidare säger Sjöstedt att familjen Wallenberg fullt ut skall kompenseras för eventuella kostnadsökningar. Det är vad kommunisterna kallar klassamarbete. En politik som bevisligen nått vägs ände.

För de väljare som önskar en god utveckling av arbetsmarknadspolitiken framstår det som alltmer klart att det inte räcker att byta regering. Det är politiken som måste bytas. Då blir SKP det parti som står för en annan politik. Det framgår av SKP-valplattform att partiet vill införa 6 timmars arbetsdag och att det skall finansieras genom att arbetarklassen tar en större del av det mervärde som produceras än vad som nu sker. SKP kräver också att en ny arbetsmarknadspolitik innebär att riksdagen lämnar ifrån sig makten över A-kassan och för över den till den fackliga rörelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.