TTIP – en av nyliberalismens antidemokratiska processer

Efter ett jäsningsår då man låtit en ovälkommen deg surna och stiga något, är nu TTIP bullarna redo för att sättas in i ugnen. TTIP står för ” Transatlantic Trade and Investment Partnership” och är en storslagen plan för avdemokratisering av Europa. Eller som det benämns i färgglada broschyrer och i nyliberalismens tal – ett handelsavtal som stärker folken på båda sidorna av Atlanten.

Självfallet är det så att några exempel visar tydligt nog vem som stärks genom detta frihandelsavtal. Det norska utrikespolitiska institutet NUPI fastställer att avtalet kommer resultera i att Norge årligen gör en förlust på upp till 800 miljoner norska kronor. Det tyska forskningsinstitutet Ifo beräknar att förlora 11 500 arbetstillfällen. Nyliberala Höyre och Frp har gett uttryck för att detta är bra för Norge.

En överstatlig skiljedomstol
En av de viktigaste målsättningarna med avtalet är att ge multinationella företag utökade rättigheter till att åtala stater. Detta ska äga rum i en separat skiljedomstol, ISDS (Investor –state dispute settlement), där privata företag kan stämma stater eftersom de menar att deras kommersiella intressen hotas av statlig lagstiftning.

Varje lag i Norge och på andra håll i USA och Europa formuleras och antas av den nationella folkförsamlingen. TTIP kommer därför innebära att alla investerare till exempel på börsen i New York kommer att kunna ställa sig över Stortinget, den norska riksdagen eller för den delen också självaste grundlagen.

Föreställ er till exempel en växtbekämpningsproducent i USA vars produkter överstiger gränsen för vad norska riksdagen har beslutat gällande spridning av bekämpningsmedel i en sådan kontext. Han vill kunna gå till rättegång beträffande ISDS och kräva stor ersättning eftersom Norge sedan sätter hinder i vägen för hans affärsverksamhet. Och han kommer att vinna denna rättegång.

Om Norge ansluter sig till TTIP vilket Solberg/Jensen- regeringen ämnar göra. Sådana överstatliga skiljedomstolar som ligger utanför det nationella rättssystemet, undergräver inte bara enskilda länders domstolar utan fråntar också nationalförsamlingen dess suveräna rätt att formulera och anta rättsligt giltiga lagar för folket. Sådana processer har vi bara ett namn på – de är antidemokratiska.
Om Norge inte ansluter sig till TTIP, vet vi var vi kommer berätta att till exempel den amerikanska giftproducenten ska stoppa sin skit.

Per Andreas Kveseth, historiker och författare, publicerad i den norska tidningen Friheten
Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.