Naiva nyreformister

Podemos, Syriza, Alternativet, och de andra protestpartierna är tidens nye utopiska reformister.

Den utdragna kris som har svept över Europa sedan 2008 har gett upphov till ett antal proteströrelser mot EU:s hantering av krisen.

För att rädda det finansiella kapitalet och det kapitalistiska systemet självt, dikterade EU åtstramning som innebar stora nedskärningar för de många som med efterföljande massarbetslöshet var beroende av det ekonomiska skydd som de hade byggt i de olika länderna.

I Spanien uppstod en massrörelse, ”Indignatos”-rörelsen, som dagligen fyllde gator och torg med protester. Rörelsen utvecklades till partiet Podemos, och blev i det senaste valet i Spanien det tredje största partiet.

Orealistiska förväntningar
Problemet är att när sådana proteströrelser blir partier, har folk helt orealistiska förväntningar. Det var uppenbart med Syriza i Grekland och kommer att synas i Spanien.

Även Podemos har intressanta sidor, till exempel i sina mobiliseringsmetoder och mediestrategi, och partiledaren Pablo Iglesias är en skicklig strateg. Men det är inte tillräckligt. Iglesias har klargjort att Podemos vill bevara euroområdet och Spaniens deltagande i det. Han har också fått partiet att avlägsna det ursprungliga kravet om utträde från Nato, liksom han har erkänt att om Podemos hamna i samma situation som Syriza, då skulle det inte finnas något att göra åt det.

På en direkt fråga om hur Podemos ställer sig till euron, sade Iglesias: ”Om vi ​​kommer till makten i Spanien, vill vi under inga omständigheter lämna euron.”

Hur Spanien så skulle kunna föra en självständig ekonomisk politik, kedjad till en valuta med ett värde som är 30-40 procent över deras konkurrenskraft, gav han inget svar på.

Ny vitalitet till EU
Förutom avlägsnande av kravet på tillbakadragande av Nato, uppgav partiet stolt att det hade fått den tidigare stabschefen José Rodriguez som kandidat till valet. Rodriquez var ledare för det spanska flygvapnet under kriget mot Libyen. Podemos program är huvudsak ett program för modernisering av den spanska kapitalismen, och i förhållande till EU, är det att återuppliva och demokratisera EU. Partiet föreslår att det inrättas ett parlament för euroområdet med lagstiftande och politisk makt, ett förslag som inte kommer att expandera, men begränsar demokratin. Särskilt för små länder.

Gamla strandade idéer
Det nybildade rörelsen DIEM25 för demokrati och öppenhet i EU lider av samma svaghet och dagdrömmar om att kunna reformera EU. Som ett första steg i det som skulle bli den Europeiska Unionen, som togs i Rom 1956, var målet att stärka och återupprätta kapitalismen i Europa. Romfördraget fyra grundläggande rättigheter för kapitalet är fortfarande grunden för EU. Om de annars sympatiska idéer bör ha en möjlighet att kunna förverkligas, kan de goda människorna bara be sina länders socialdemokratiska partier, om hur det har gått med att reformera kapitalismen. Från att först vilja reformera samhället till socialismen, senare tills kapitalismen med ett mänskligt ansikte, och slutligen lägga ned sina vapen och överlämnande till konkurrenssamhälle.

Betty Frydensbjerg Carlsson
Kommunistisk Parti i Danmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.