Hamnfyran: ”Renodlat utpressningsvarsel”

I ett pressmeddelande från Svenska Hamnarbetarförbundet avdelning 4, Hamn4an, meddelas att de varslar om total arbetsnedläggelse vid lunchtid den 24 januari.

Sedan tidigare råder blockad mot nyanställningar, inhyrning och övertidsarbete i containerterminalen. Konflikten i containerterminalen har pågått sedan våren 2016 och har sin grund i bolagets förändrade personalpolitik, som tidningen tidigare rapporterat om.

Hamn4an uppger att deras roll som organisatör av arbetarna har resulterat i konkreta åtgärder, däribland stridsåtgärder syftande till att återupprätta en normal svensk förhandlingsordning, förebyggande arbetsmiljöarbete samt andra grundläggande rättigheter på arbetsplatsen.

Hamn4an föreslog i december 2016 att konstruktiva förhandlingar skulle inledas. De föreslog att tillsammans med dess internationella organisation International Dockworkers’ Council och APM Terminals Gothenburg göra en kompromiss som bestod av en tremånaders period utan stridsåtgärder. Detta följdes av att APM Terminals godtog Hamn4ans krav för att de strävade efter att bryta dödläget i konflikten. Samtidigt meddelade arbetsköparen att de inte önskade att göra varken åtaganden eller kompromisser om de utestående sakfrågorna.

– Företagsledningen fortsätter med sin konfrontationslinje och verkar inte kunna byta spår. Nu ställs vi inför ett renodlat utpressningsvarsel, där företagsledningen slängt ut oss från förhandlingsrummet och försöker skrämma hamnarbetarkollektivet till att acceptera nedskärningar av bemanningen i krangängen och på andra arbetsställen, säger Hamn4ans ordförande Peter Annerback i pressmeddelandet.

”Nu hotas ett 60-tal visstids- och tillsvidareanställda hamnarbetare, varav de allra flesta är medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet, av uppsägning men dessa nekas alltså facklig representation vid varselförhandlingarna.”

Den senaste strejken i hamnkonflikten träder i kraft i samband med att de aviserade varselförhandlingarna inleds. Den beskrivs av fackföreningen som en första markering inför en mer omfattande upptrappning, vilken kan komma att inbegripa långtgående internationella sympatiåtgärder.

Relaterat:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.