Ett år med Fackliga Världsfederationens Sverigekontor

Fackliga Världsfederationens svenska kontor har nu avslutat vårens mötesverksamhet för att informera och diskutera vikten av en facklig rörelse byggd på klasskamp.

Mötesverksamheten startade i Göteborg den 6 maj med ett Nordiskt möte. FVF:s svenska kontor har etablerat kontakter med fackliga aktivister i Norge, Danmark och Island. På mötet diskuterades dels hur den fackliga situationen i de Nordiska länderna ser ut och på vilket sätt det svenska kontorets personal skulle kunna var behjälpliga i att främja kontakterna med FVF.

Bland annat diskuterades det att i Norge arrangeras varje vinter den så kallade Trondheimskonferensen. Det är ett möte där representanter från Norges alla radikala fackföreningar samlas till rådslag. Enligt våra norska kamrater vore det ett utmärkt tillfälle för den Fackliga Världsfederationen att där kunna träffas och diskutera med radikala fackföreningskämpar från hela Norge.

När det gäller Island framkom det att det på Island finns ett intresse för FVF och beslutet blev att våra isländska kamrater skall undersöka huruvida det är möjligt att på Island arrangera ett informationsmöte om FVF. Om och när ett sådant möte kommer personal från det Svenska kontoret att resa till Island för att delta på mötet.

I Danmark har FVF redan en organiserad verksamhet främst genom fackförbundet 3F som bland annat organiserar byggnadsarbetare.

Mötesverksamheten fortsatte sedan dagen efter, det vill säga den 7 maj på Victoriahuset i Göteborg, där FVF höll ett offentligt möte där fackliga aktivister i Göteborg var inbjudna till information och diskussion om vikten av en klassmässig facklig organisation som aldrig kompromissar med vare sig företag eller regeringar.

Mötet som var välbesökt inleddes med en presentation av FVF och dess verksamhet, en verksamhet som nu bedrivs i 111 länder och man har 92 miljoner medlemmar samt att FVF hela tiden i samma takt som världens alla arbetare inser att myten om den mänskliga kapitalismen är just en myt och därför i grunden måste bekämpas, så ökar också FVF medlemstalet. Ett bland många exempel på det är Franska CGT som 2006 lämnade FVF och nu söker sig flera Franska fack tillbaka till FVF då man insett att klassamarbetet är en återvändsgränd.

Efter den inledande informationen inleddes en mycket livlig och framåtsyftande diskussion om hur FVF skulle kunna stärka sin svenska position samt hur LO:s samarbetslinje slår hårt mot den Svenska arbetaren, inte minst genom det så kallade Industriavtalet som binder upp den svenska arbetarklassen till de svenska exportföretagens aktieutdelningar. Något som skulle vara helt omöjligt för FVF:s medlemsförbund.

Det diskuterades också det faktum att FVF:s indiska medlemsförbund organiserat världens största generalstrejk där 200 miljoner indiska arbetare lade ned arbetet i protest mot odrägliga förhållanden i arbetslivet. Denna strejk som är unik i storlek och omfattning har helt förtigits av svenska media med några ytterst få undantag. LO:s tidning Arbetet låtsas som att FVF inte finns och sålunda ansåg man att den indiska strejken inte ägt rum.

Vårens sista informations- och diskussionsmöte avslutades i Stockholm den 10 juni. På det mötet presenterades en lättare verksamhetsberättelse för det senaste året. Bland annat berättade personal från det svenska kontoret att FVF:s verksamhet i Sverige startades den 4 juni 2016.

Under året som gått har den huvudsakliga verksamheten bestått i att på bästa sätt och med små resurser informera arbetarklassen om FVF verksamhet. Nästa steg måste därför bli att FVF:s svenska kontor tar mer aktiv del i kampen på de svenska arbetsplatserna. Det innebär att FVF:s svenska kontor på ett mer systematiskt sätt blir deltagande i den svenska klasskampen. Förutom detta måste även FVF bli en del av den svenska antiimperialistiska rörelsen och då främst kampen mot ett svenskt Nato-medlemskap och kampen mot EU som är monopolens verktyg mot Europas alla arbetare med mera.

Mötet kunde också konstatera att verksamheten som hittills endast bedrivit under ett år är under utveckling och kontoret är i ett stort behov av hjälp och tips från alla arbetsplatser.

Därmed var vårens inplanerade och genomförda möten avslutade.

Vad som är bestämt är att ett liknande möte skall arrangeras i Malmö hösten 2017 där fackliga aktivister i Malmö med omnejd skall bjudas in.

Förutom detta så kommer den dagliga verksamheten att fortskrida i vanlig ordning och den följer man bäst genom att regelbundet besöka FVF:s svenska hemsida.

——————————————————————————————-

Tal vid mötet den 10 juni i Stockholm, Ett år med Fackliga Världsfederationens Sverigekontor

Den 4 juni 2016 bildades Fackliga Världsfederationen Sveriges kontor i Stockholm. Syftet med att bilda ett sådant kontor var som vi beskrev det på mötet den 4 juni

FVF:s (WTFU) kontor i Sverige ska verka för att:

– Facket måste vara en klasskamporganisation som står emot kapitalet och regeringar.

– Facket måste vara en demokratisk organisation där arbetarklassens intressen ska avgöra i alla frågor.

– Facket måste försvara arbetarklassen och inte kapitalet.

– Facket måste bekämpa imperialism, krig, fattigdom och utsugning av arbetarklassen.

– Främja klasskamp och inte klassamarbete!

Detta år har vi gjort följande:

Vårt första mål är att göra känt vad den Fackliga Världsfederationen är.
Vi producerade och distribuerade ca 1000 exemplar av en folder om vad FVF är. Vi delade ut foldern på olika möten och arbetsplatser.
Utöver mötet i Stockholm arrangerades även ett möte i Göteborg. Under hösten 2017 planeras det att hålla ett möte i Malmö.
Vi tog initiativ till att samordna de andra nordiska länderna. Vi hade ett möte i maj i Göteborg med fackliga från Norge. Intressen finns från Island och Danmark att vara med, men de kunde ej närvara vid detta tillfälle.
Vi har gjort olika solidaritetsuttalanden t ex om sophämtarna i Stockholm samt om Hamnarbetarförbundets strejk.
Vi lever under en tid då motsättningarna i världen ökar, då mäktiga kapitalistiska intressen slåss mot varandra för kontrollen över råmaterial, energi, transporter och uppdelningen mellan marknader. Vi ser hur kriget i Syrien utvecklats. Hur motsättningarna i sydöstra Medelhavet i stort dras till sin spets, men även en liknande utveckling inom andra områden världen över, t ex utvinningen av om energi och råvaror i Arktis i vårt närområde.

Vi måste bekämpa NATOS farliga planer som manifesteras i konkurrens med Ryssland. Ett Ryssland som har ärvt en mäktig kärnvapenarsenal från Sovjetunionen och som tar plats som en mäktig kapitalistisk stat i den moderna världen, med betydande plats i det imperialistiska systemet. Varje borgerlig klass väljer sina egna internationella politiska-militära och ekonomiska sammanslutningar för att på bästa sätt kunna ta till vara sina intressen.

På många platser i världen slits länder sönder av de imperialistiska motsättningarna. I Syrien har motsättningarna lett till hundratusentals människors död, i Libyen finns inga av de enorma framsteg landet gjort kvar och på många andra ställen står katastrofen för dörren. Även i vår relativt fredliga del av världen kan vi se detta. Svenska soldater slåss i Afghanistan under NATO-flagg. Svenska jaktplan bidrog med så gott som hela riksdagens stöd till att reducera Libyen till grus. Det svenska kapitalet binder upp Sverige till den amerikanska och tyska imperialismen genom bland annat Värdlandsavtalet och en allt större konsolidering av EU, såväl militärt, politiskt som ekonomiskt.

I Sverige breder nationalchauvinismen ut sig och drar med allt större folkmassor i hetsen mot invandrare, religiösa minoriteter och papperslösa. Hetsen riktar sig dock inte bara mot flyktingar, utan även mot arbetare från andra länder, men även svenska arbetare. Vi vet att de utländska arbetarna används av kapitalet för att dumpa lönerna och försämra villkoren i Sverige. Vi vet att dessa länder som de kommer ifrån berövats stora delar av sin arbetsföra befolkning. Vi vet också att arbetare i denna situation absolut inte får hetsas mot varandra.

Det är bara borgarklassen som vinner på att vi avskiljer oss från arbetarna från andra länder som arbetar och bor i Sverige. Det krävs klassolidaritet. De svenska arbetarna måste organisera den invandrade arbetskraften tillsammans i de svenska fackföreningarna och kämpa för samma löner och villkor. De svenska arbetarna måste kämpa för att ingjuta klassmedvetenhet i arbetarna från andra länder som arbetar och bor i Sverige. Viktigast av allt är dock att arbetarklassen tillsammans riktar kampen mot de ytterst ansvariga: det svenska kapitalet och kapitalismen i stort. Arbetarkamp och klassolidaritet är de enda lösningarna som på allvar kan tackla den problematik som har uppstått i och med Sveriges inträde i det imperialistiska EU.

De svenska imperialisterna, som aktivt bidrar till att underblåsa flyktingkrisen genom sin verksamhet i exempelvis Libyen, Afghanistan och Saudiarabien, som suger ut de östeuropeiska länderna så till den milda grad att det inte går att leva i dem och som spelar ut arbetargrupper mot varandra, är våra fiender. De svenska arbetarnas fiende finns inte hos arbetande papperslösa, arbetande invandrare eller andra som kommit hit för att situationen i deras hemländer är en fara för deras liv.

LO och fackföreningens ledning ställer sig bakom kapitalets attacker mot arbetarklassen och ber bara om smulor, som man ser den senaste avtalsrörelsen som bakbundit arbetarklassen i klassamarbete i ytterligare tre år. LO och fackföreningens ledning ställer sig också bakom alla imperialistiska krig som förs.

Fackliga Världsfederationens Sverige kontor och den klassorienterade fackföreningsrörelsen i hela världen står på motsatt sida. Fackliga Världsfederationen Sveriges kontor anser att vi den närmaste perioden måste ta upp situationen i Sverige för arbetsklassen. Vi ska följa utvecklingen, uttala oss i de frågor som berör arbetarklassen och stödja olika aktioner och initiativ som främjar klasskampen.

Fackliga Världsfederationen Sveriges kontor måste ta initiativ till att komma ut till både arbetsplatserna och offentligt, genom att arrangera möten, t o m demonstrationer/aktioner/manifestationer för aktuella frågor, såsom, privatiseringar, nedskärningar, skolan, bostadsbristen, sjukvård och andra frågor som berör arbetsklassen. Även 1 maj, arbetarklassens internationella dag måste uppmärksammas mer.

Vi står inte neutrala och oberoende i kampen för arbetsklassens slutliga mål att förkasta det system, kapitalismen, som suger ut arbetsklassen. Vi står på motsatt ideologisk sida av de s k fackliga organisationer som ITUC men även LO i Sverige som stödjer olika imperialistiska krig. Som inte verkar för att förena arbetsklassen utifrån sina klassintressen utan för att stödja sin egna borgarklass.

Denna kamp i Sverige är extra svår, då klassamarbetet finns djupt i alla nivåer. Vi anser att klasskamp främjar arbetarklassens intressen. Klassamarbete gynnar kapitalet och deras makt genom att ibland ge till oss lite av de smulor som faller från bordet.

Vi har framför oss en lång och hård kamp, mot kapitalet och alla fackets ledningar som lyder under kapitalet men vi har på vår sida arbetsklassen som har inget annat att förlora än sina egna kedjor.

Den närmaste perioden måste Fackliga Världsfederationen Sveriges kontor bli mer känt bland arbetarklassen, att arbetsklassen ska börja känna att vi är ett kämpande alternativ till de reformistiska och opportunistiska fackföreningarna. Att fler klubbar, sektioner och t o m grupper inom arbetsplatserna ska ställa sig på vår sida och se vad FVF kämpar för.

Vi kommer att fortsätta i denna riktning med att organisera möten i olika städer och på arbetsplatser. Vi ser att det finns en stor potential då många arbetare är trötta på de nuvarande fackföreningsledningarna och trötta på detta system, som trots alla försök ser att det inte finns några andra alternativ än kapitalismen.

Arbetarklassen producerar allt och behöver inte parasiterna, kapitalismen.

Fackföreningar ska vara klasskamporganisationer och inte kapitalets organ.

Stockholm 10 juni 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.