Hungern för världens människor ökar – igen

Antalet människor som lever i hungersnöd upplever nu åter ett uppsving efter ett decennium av oavbruten stagnation. Det framgår i den årsrapport som FN nyligen publicerade om livsmedelssituationen i världen. Enligt den levde i fjol 815 miljoner människor mot sin vilja i hungersnöd, en ökning med 38 miljoner människor sedan 2015.

De sammanlagt 815 miljoner människor som lever i hungersnöd utgör elva procent av världens befolkning. Rapporten som har författats i samverkan med flera tongivande FN-organ betonar bland annat att klimatrelaterade händelser och ett ökat antal konflikter drivit på matbristen i världen.

Ur rapporten framgår också att konflikter och svaga samhällsinstitutioner har en negativ effekt på hungern och undernäringen då dessa två fenomen förvärras påtagligt. I rapporten konstateras också att utöver den alarmerande matbristen i världen, utgör även undernäringen en fara för människors hälsa.

Hungersnöden är som värst i Asien där enligt rapporten 520 miljoner människor lever i hungersnöd. I Afrika är samma siffra 243 miljoner människor och i Latinamerika uppgår siffran till 42 miljoner människor. Högst andel hungrande människor återfinns dock på den afrikanska kontinenten där en femtedel av den totala befolkningen lever i hungersnöd. Målsättningen och ambitionen är dock att hungern ska vara globalt utrotad till 2030.

Rapporten fastställer också att det i världen finns 155 miljoner barn under fem år vars utveckling har avstannat till följd av undernäring. Dessutom lever 122 miljoner av dessa i länder där krig rasar. I rapporten nämns också att matbristen i nuläget är som värst i Afrika söder om Sahara och i sydöstra och västra Asien.

Denna situation gör sig i första hand gällande i områden som är drabbade av konflikter, torkor och översvämningar. Konfliktdrabbade regioner som löper störst risk för potentiella svältkatastrofer är enligt rapporten nordöstra Nigeria, Somalia och Jemen. Enligt rapporten krävs det rejäla krafttag från världssamfundets sida både nya satsningar och nya arbetsmetoder om de uppsatta målsättningarna i Agenda 2030 om en värld utan hunger ska bli verklighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.