Tudehpartiet: Proteströrelsen mot Irans diktatoriska regim måste utökas

Massprotester äger just nu rum i Iran och dödstalet stiger. Hundratals människor har arresterats. I Isfahan, en stad belägen i centrala Iran, har krypskyttar beväpnade med jaktgevär skjutit ihjäl en 11-årig pojke. Det kommunistiska partiet, Irans Tudehpartis representant Navid Shomali, som befinner sig i exil i Storbritannien, säger att ”som vanligt försöker regimen att fabricera ett rättfärdigande för att sätta in sina stormtrupper för att slå ner demonstrationerna och tvinga demonstranterna att lämna gatorna”.

Partiet uppmanar också till ”vaksamhet mot något som helst försök från regeringens säkerhetsstyrkor och dess representanter att rättfärdiga deras kriminella planer via de avskyvärda handlingarna begångna av hemliga agenter och uppviglare”, sade Shomali.

Protesterna tog sin början den 28 december i Irans andra största stad Mashhad efter nedskärningar i livsmedel- och bränslesubventionerna, beordrade av president Hassan Rouhaniregeringen och den överlag fallande ekonomin orsakade av väldiga prisstegringar. Demonstranterna fördömde också landets högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och uttryckte krav på att störta den teokratiska regimen. Rouhani och andra i regeringen har i sin tur insisterat på att de inte kommer att tveka att slå ner på dem som de betraktar som lagbrytare.

Khameneiregimen har anklagat sina fiender för att använda ”pengar, vapen, politik och underrättelsetjänster för att skapa problem för det islamiska systemet.”

Det iranska folket är drabbade av svår matbrist, hög inflation och har inga mänskliga rättigheter. Regimen har blockerat åtkomst till Instagram och den populära meddelandeappen Telegram, använd av aktivister för att koordinera aktiviteter.

I ett uttalande från Irans Tudehparti den 3 januari skriver centralkommittén följande:

”Regimen planerar att våldsamt och blodigt trycka tillbaka det frustrerade folkets proteströrelse. Detta måste förhindras genom en organiserad kamp och samfällig aktion.

Vi motsätter oss bestämt någon form av utländsk intervention i Iran och anser att högern och Donald Trumps och Benjamin Netanyahus rasistiska ledarskap samt Saudiarabiens illegitima och reaktionära regim inte är det iranska folkets vänner då de inte strävar efter frihet, självständighet och social rättvisa i vårt hemland.

Vi fördömer de avsiktliga och målmedvetna attackerna från de imperialistiska staternas massmedia såväl som den iranska regimens propaganda och nyhetsflöden. Man missbedömer den nuvarande iranska proteströrelsens demokratiska, patriotiska och hederliga kännetecken.

Tillvägagångssättet för att rädda Iran är inte att ersätta en diktatorisk regim med någon annan form av diktatur och tyranni. Vårt folk eftersträvar en nationell, folkvänlig och demokratisk republik.

Kampen för att avsätta den högste religiöse ledaren i Iran och dennes diktatoriska regim ska genomföras med noggrann organisation. Det breda deltagandet från flera olika samhällsskikt i synnerhet det arbetande folkets. En nyckelfaktor för att tvinga fram ett avsättande skulle vara att lamslå regimapparaten.”

I uttalandet skrev Tudehparti också att folkmassornas breda proteströrelse mot Irans diktatoriska regim måste utökas och organiseras med progressiva paroller med målet att bilda en gemensam aktion med deltagande från flera olika samhällsskikt från arbetarna till den stridbara ungdomen, studenterna och kvinnorna.

Tudehparti fördömer bestämt regimens repressiva krafters brutala tillbakatryckande av folkets protester.

Tudehparti, dess medlemmar och sympatisörer kämpar vid Irans stridbara folks sida för att avsätta tyrannin och inrätta frihet, fred, suveränitet och social rättvisa. Den iranska regimen däremot avser att våldsamt slå ner folkmassornas proteströrelse och underkuva denna, precis som man gjorde 2009.

En tanke på “Tudehpartiet: Proteströrelsen mot Irans diktatoriska regim måste utökas

  1. Det är väldigt svårt att bortse från det utländska intrånget i Iran och dess påverkan i den aktuella situationen. Jag anser vara klart och tydligt att det iranska folket har legitim rätt att kämpa mot en regim som verkar ge efter nyliberala påtryckningar och agera med hjälp av folk-fientliga ekonomiska förändringar. Samtidigt känns det som att endast understryka den legitimiteten utan att samtidigt, kraftigt och lika enväldigt attackera vad de västliga medierna och framför allt USA och deras specifika geopolitiska spelkommandon i området kan betyda för det iranska folket, hjälper till att ytterligare förstärka situationen. Vi kan inte vara överens med gud och djävulen samtidigt. Skulle det inte vara bättre att understryka ännu mer att inblandningen från USA, Israel och Saudiarabien sätter största prägel på vad som håller på att hända i landet? Jag tror inte att det är i folkets bästa att offentliga byggnader och radiostationer attackeras och det borde fördömas likaväl då det är uppenbart att detta liknar ganska mycket vad som hände i Venezuela och andra länders regeringars destabiliseringar. Är min känsla inför denna artikel felaktig? Oavsett vad det iranska KP säger och att det är viktigt att stödja broderpartierna i världen så är det så att jag saknar mer jämvikt i innehållet. Detta skrivs av en något förvirrad medlem. Jag skulle vara tacksam om någon kunde utveckla tankarna kring detta. Tack ödmjukast så länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.