Demonstrationerna i Wien: Tusentals demonstrerade mot regeringens planer på att utöka arbetsdagen till tolv timmar

Tiotusentals människor i Wien gick ut på  gatorna i helgen för att uttrycka deras motstånd mot den högerextrema regeringens nya arbetarfientliga lagar som innefattar en tolv timmars arbetsdag med 60-timmars arbetsvecka som följd.

Medan österrikisk polis uppgav att omkring 80 000 människor deltog, talar arrangörerna för den österrikiska federationen av fackförbund (ÖGB) om en massiv demonstration på mellan 100 till 120 000 deltagare från alla provinser och yrkesbranscher.

”Vi kommer att göra motstånd med alla medel som står till vårt förfogande”, sade Wolfgang Katzian, ordförande för  den österrikiska konfederationen av fackförbund till massan av demonstranter. Katzian vädjade till den österrikiska regeringen att låta väljarna fatta beslut i frågan om 12 timmars arbetsdag i en folkomröstning.

För närvarande har Österrike  åtta timmars arbetsdag och 40 timmars arbetsvecka. Det finns dock en inrättad föreskrift som tillåter företag att ha deras anställda arbetande upp till tio timmar per dag och upp till 50 timmar per vecka. Den högerextrema regeringen beståendes av Sebastian Kurz och hans Österrikiska folkparti (ÖVP) och det populistiska och högerorienterade Frihetspartiet (fPÖ) har tillkännagett att ändringarna i arbetarlagarna är nödvändiga för att ge affärsidkarna (kapitalisterna) mer flexibilitet.

Österrikes Arbetarparti (Partei der Arbeit, PdA), deltog med sitt egna block i demonstrationen och under inledningen av massmötet hade man också ett informationsbord vid Wiens Westbahnhofstation och man delade även ut  flygblad om regeringens arbetarfientliga planer.

Den österrikiska arbetarrörelsens energiska svar sände en uppmaning till Kurzregeringen att backa från planerna  och meddela att anställda arbetare ska tillåtas att vägra arbeta övertid utan att behöva ange orsak. Lagförslaget förväntas drivas igenom av det österrikiska parlamentet på torsdag.

En tanke på “Demonstrationerna i Wien: Tusentals demonstrerade mot regeringens planer på att utöka arbetsdagen till tolv timmar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.