Vårdförbundet motsätter sig bemanningsföretagens utbredning och kräver 10 000 kr mer i månaden för vissa medlemmar.
På grund av dåliga arbetsvillkor och brister i arbetsmiljön blir följden enligt förbundet ökade kostnader för bemanningspersonal, en kostnad som ökar trots att det egentligen råder hyrstopp, eftersom personalomsättningen är så hög. Situationen skapar dessutom ohälsa hos personalen.
Vårdförbundet menar i ett pressmeddelande att ”bemanningsbristen i vården är i många delar en konsekvens av en ojämställd värdering av traditionellt kvinnligt dominerade professioner”.
2016 så beslutade Region Skåne att sluta anlita bemanningsföretag inom vården. Då hade kostnaden för hyrpersonal kraftigt ökat. Trots förbudet i Skåne anlitas bemanningsföretag fortfarande, och enligt vad facket uppgett till Skånska Dagbladet är orsaken de dåliga arbetsvillkoren för de anställda inom den offentliga sektorn.
– Jämställda och hälsosamma villkor är ett måste för att vi ska kunna lösa vårdkrisen, som ju faktiskt är en bemanningskris. Nu är det dags att politikerna ger SKL mandat att lösa bemanningskrisen tillsammans med oss, säger Sineva Ribeiro som är ordförande i Vårdförbundet i pressmeddelandet.
Vårdförbundet vill se rejäla lönehöjningar, 10 000 mer i månaden, för dem som enligt förbundet har ”särskild yrkesskicklighet” inom samtliga yrkesgrupper. Det handlar, skriver de: om erfarenhet, kompetens, specialistkunskap och ansvarstagande.
Den 21 december sade Vårdförbundet upp det centrala avtalet samt lämnade in yrkanden till Sveriges Kommuner och Landsting samt Sobona. Det nuvarande avtalet löper ut den 31 mars nästa år och omfattar ungefär 90 000 anställda.
Fredrik Jönsson