Vårdcentraler fuskar med diagnoser

Sveriges Radio rapporterar att regionen Västra Götaland har granskat 29 vårdcentraler och kommit fram till att 22 av dem har fuskat med diagnoser för att få mer pengar från regionen. Det gjorde man efter att man noterade att vissa diagnoser gått upp kraftigt.

Den ekonomiska modell som styr vårdcentralerna är det så kallade New Public Management, som infördes på 1980-talet, och som främjar just ett sådant handlingssätt. Modellen gör att varje besök och varje diagnos är värd en specifik mängd pengar som vårdcentralerna får från sin respektive region. För att få mer pengar behöver alltså vårdcentralerna exempelvis öka antalet besök eller sätta diagnoser som är ”värda” mer pengar.

Ett system som det här bjuder in till det fusk man nu hittat i en majoritet av de undersökta vårdcentralerna. När vårdcentralerna behöver konkurrera med varandra om pengarna och vill säkra sin verksamhet blir det allt mer attraktivt med felaktiga men värdefulla diagnoser eller att dela upp en patients besök i flera, för att då kunna registrera fler besök och därmed få ökade anslag till vårdcentralen.

Vad systemet också visar är den totala oförmågan hos kapitalismen att lösa människors behov av vård och hur vinstmotivet står i total motsättning till människan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.