17 november – årsdagen av massakern vid Tekniska högskolan

Igår hedrade en demonstration i Aten minnet av de studenter som ockuperade Tekniska högskolan i protest mot militärjuntan, där många också stupade i kampen.

1973 gjorde studenterna på Tekniska högskolan i Aten revolt mot militärjuntan som hade styrt Grekland sedan 1967. De ockuperade skolan, byggde barrikader, satte ihop en radiostation och delade ut flygblad. Kommunisterna deltog i ockupationskommittén och manade arbetarklassen och folket till uppslutning. Studenterna krävde juntans avgång, krävde ”bröd, frihet, utbildning”. Man krävde också ett fritt Grekland utan USA:s och NATO:s inflytande.

Den USA-stödda juntan ställde pansarvagnar mot studenterna, men också mot folk som hade samlats till stöd för studenternas kamp. Den 17 november 1973 körde pansarvagnarna in på skolans område och öppnade eld mot folk som fanns samlade där, men också mot folk ute på öppen gata i Aten. Man dödade tiotals människor, skadade hundratals, arresterade, torterade, fängslade och skickade tusentals kämpar i exil. Men studenternas revolt resulterade i juntans kollaps och avgång några månader senare.

Varje år sedan dess demonstrerar folk i Grekland till minnet av dessa händelser 17 november 1973. Det blir alltid en politisk demonstration, inte bara i Aten – men där är den förstås störst. Dagen innan anordnar alla skolor i hela Grekland minnesstunder. Demonstranterna hedrar inte bara motståndet mot juntan, men påminner om att studenternas krav inte har infriats än.

Demonstrationen riktar sig mot USA som stödde militärjuntan och organiserade kuppen 1967 och därför marscherar man mot USA:s ambassad i Aten. De senaste åren har säkerhetspolisen ofta mobiliserat så kallade ”anarkister” och andra provokatörer för att skapa tumult och kunna kasta kemikalier mot alla demonstranterna, och därmed terrorisera människor i en fredlig demonstration. USA har åtskilliga gånger protesterat mot den årliga demonstrationen, men utan resultat.

Demonstrationen brukar ses som en politisk barometer – och i år var människorna i tåget så många att det tog KKE en halvtimme att passera USAs ambassad… Huvudparollen i kommunisternas led var ”Tekniska högskolan lever än”, och det säger bäst av allt vilken betydelse ockupationen fortfarande har idag för att mana människor till motstånd och kamp.

Anton Makarenko

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.