Hotet från antibiotikaresistenta bakterier

Den 4 november kunde man i Vetenskapens värld på SVT ta del av en dokumentär om den ökande antibiotikaresistensen, alltså att bakteriestammar klarar av de mediciner som finns och att människor till följd av detta inte kan botas.

Journalisten Angela Rippon intervjuade forskare som kunde visa att världen är full av ämnen som skulle kunna utvecklas till nya, effektiva antibiotika. Det sker emellertid inte, eftersom man inte kan garantera att de läkemedel man får fram kommer att vara verksamma mot mängder av olika bakterier. De kanske bara fungerar på några få, och då vill läkemedelsindustrin inte satsa eftersom profiten blir för låg. Rippon kom mycket nära en kritik av kapitalismen när den engelska hälsoministern talade tomt om att ”tvinga företagen”, något som ju lär bli svårt.

Det talades också om en fantastisk uppfinning som utvecklades i de socialistiska länderna, bland annat i Rumänien. I naturen finns förutom olika sorters bakterier nämligen också deras mördare – det är små virus som kallas ”fager” och som äter upp bakterierna. Om man parar ihop rätt fag med rätt bakterie, så blir det soprent i petriskålarna, och ännu viktigare, i de sjuka människorna. Men läkemedelsindustrin vill inte ta i detta med tång: här finns ingen jätteprofit att hämta, för metoden är ju redan färdigutvecklad.

Ändå hittar människor till kliniker och sjukhus i det forna Sovjet och Östeuropa och kan få hjälp där när allt annat redan prövats: ett konkret exempel på att forskningen inte stod stilla under socialismen och att det fick kosta att hitta bot på sjukdomar! Miljövänlig är metoden med fagerna dessutom…

En tanke på “Hotet från antibiotikaresistenta bakterier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.