Polio – den bortglömda sjukdomen

Tillgänglighetsgruppen i förbundet Neuro har publicerat en artikel från Dagens Medicin om den bortglömda sjukdomen polio. För 60 år sedan härjade den senaste polioepidemin i Sverige, och många personer lever fortfarande med svåra, ibland livshotande, komplikationer efter polio.

Det finns uppskattningsvis 15 000 – 20 000 personer med skador efter polio, som kan yttra sig som svaghet i muskler och trötthet. Denna grupp måste behandlas inom den specialiserade sjukvården, men tyvärr hotas nu flera av landets poliomottagningar av nerläggning och kunskapen om polio försvinner så småningom.

Det kan finnas ett dolt behov av behandling av kunnig personal, men idag blir många hänvisade till vanliga vårdcentraler där personalen inte alltid har kunskapen och patienten själv får lära upp personalen för att få rätt behandling.

Polio är fortfarande aktuellt, även om vaccinationsprogram gör att sjukdomen sannolikt är utrotad om ett antal år. De som lever med skador i dag är för det mesta äldre människor, som känner sig bortglömda i vården, men det finns också en ökande grupp av yngre med invandringsbakgrund som har polioskador.

Lösningen är en central kunskapsbank där personal och patienter kan få rådgivning, samtidigt som det bör finnas nationell högspecialiserad vård. Det är viktigt att kunskapen inom vården upprätthålls.

Personskadeförbundet RTP uttrycker sin förväntan om att polio och postpolio prioriteras på socialstyrelsens lista över vårdområden, och föreslås bli nationell högspecialiserad vård. Detta är en förväntan som SKP delar, i vårt högt utvecklade land måste vi prioritera att avsätta resurser för dem som behöver sjukvård.

Winnie Svendsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.