Statsbidrag för skolan verkningslöst

I år har regeringen öronmärkt en halv miljard kronor för skolorna, så att de ska kunna anställa fler lärarassistenter. Syftet är att lätta på lärarnas arbetsbörda. Många kommuner nappar dock inte och hälften av de öronmärkta pengarna kommer gå tillbaka till statskassan, rapporterar Sveriges Radio.

Den kommun som söker bidrag från den summa som regeringen avsatt förutsätts samtidigt betala halva kostnaden för de lärarassistenter som anställs, vilket är omöjligt med tanke på kommunernas ekonomiska situation. En majoritet av alla kommuner i landet går minus och stora nedskärningar planeras i välfärden – främst skola och vård. I dagsläget saknas alltså ekonomiskt utrymme för att ens betala en halv lärarassistents tjänst.

Samtidigt som landets kommuner går på knäna och tvingas till stora nedskärningar har tillväxten i svensk ekonomi de senaste åren varit stor. Sveriges arbetare producerar ett större värde än någonsin men allt mindre kommer dem till del. De nedskärningar som planeras är dessutom nödvändiga för att den svenska konkurrenskraften ska kunna stå sig internationellt – de sociala avgifter som det svenska kapitalet avtvingas tynger ner det och i det läget åtar sig kommunerna uppdraget att skära ner på dessa kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.