En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Turkiets Kommunistiska Parti: Nej till turkiska soldater i Libyen!

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Det turkiska parlamentet godkände nyligen ett förslag att skicka turkiska soldater till Libyen, vilket de turkiska kommunisterna motsätter sig. De vill inte bara att inga soldater skickas till Libyen, utan att alla turkiska soldater som befinner sig utomlands tas hem.

I ett uttalande som nyligen utfärdades skriver de att den turkiska regeringen har ökat spänningarna i regionen i och med detta och bidragit till att provocera fram ett omfördelningskrig i Medelhavsregionen. Det utsätter inte bara det turkiska folket för enorma risker, utan alla folk i regionen, skriver partiet.

Man menar att logiken bakom det hela är enkel. De turkiska kapitalisterna behöver nya resurser och regeringen söker nya trumfkort. En invasion av ett land slitet i stycken av jihadister och imperialister framstår som ett lovligt byte för Turkiets kapitalister.

På så sätt agerar Turkiet för att hitta en starkare plats i den imperialistiska världen och partiets ordförande, Kemal Okuyan, menar att bilden av Turkiet som underutvecklat eller som ett offer är felaktigt. Med den bilden kan man inte förklara landets agerande. Han skriver därför:

Turkiet ses som underutvecklat, underlägset, ett offer och i beroendeställning av de intellektuella. Därför ser man också AKP som ineffektivt, irrationellt och skrytsamt.  På detta sätt produceras en felaktig bild av sanningen. Kapitalismens begränsningar och problem i Turkiet misstolkas som svaghet och som att landet vore ett offer. Man glömmer att Turkiet skulle använda vilka medel som helst för att hitta en starkare och mer fördelaktig plats i den imperialistiska världen. […]

Vi framhåller konstant att det inte finns någon bra kapitalism, det finns ingen rättfärdig utrikespolitik under kapitalismen. Kapitalismen är profitsökande och utrikespolitik kan inte förstås utan konkurrensen mellan internationella monopol. Bara för att USA är mänsklighetens största gissel i den imperialistiska konkurrensen, kan vi inte betrakta andra kapitalisters försök att nå fördelar som rättfärdiga.

Läs mer: Military deployment in Libya: What is wrong? (SoL International)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.