Trakasserierna i Hörby kommun

I valet 2018 blev Sverigedemokraterna för första gången det största partiet i skånska Hörby kommun. Med 14 mandat är de mer än dubbelt så stora som Socialdemokraterna, som med sina sex mandat är det näst största partiet. Med hjälp av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sveriges Pensionärers Intresseparti styr de sedan dess kommunen.

En rad fackförbund undertecknade i januari en skrivelse där de redogjorde för de problem som förekommit, rapporterar Skolvärlden. Bland annat så ska kommunledningen ägna sig åt mobbning och utfrysning, samtidigt som de åsidosätter förhandlingsskyldighet gentemot fackföreningen och inte bryr sig om arbetsrättsliga lagar. Facken lyfter också att det är ett problem att arbetare som slutat eller avskedats inte ersätts med nya, vilket innebär att varje anställd som är kvar får lite mer att göra. Sedan dess har fackförbunden gått vidare med en anmälan till Arbetsmiljöverket och det återstår att se vad den ger.

I skrivelsen framhåller man att syftet är att skapa en tystnadskultur där arbetare och anställda inte ska våga säga ifrån. Detta problem är inte isolerat till Hörby kommun utan den allmänna trenden på arbetsmarknaden. I takt med att anställningstryggheten urholkas och de osäkra anställningarna ökar, blir också risken större att de som vågar säga ifrån på sin arbetsplats får gå. Om de pågående förhandlingarna om avskaffandet av LAS och införandet av en flexicurity-modell blir verklighet, kommer på kort tid Hörby-modellen att framstå som förlegad.

Läs mer:Framtiden för svensk arbetsmarknad (Riktpunkt) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.