Anders Ferbe utsedd till regeringens näringslivssamordnare

Enligt ett pressmeddelande från den 13 mars utsågs Anders Ferbe till regeringens samordnare för näringslivet under coronaepidemin. Han har tidigare varit ordförande för IF Metall och ligger bakom en utredning om korttidsarbeten.

I regeringens pressmeddelande presenteras han som en man med ”erfarenheter av partssamverkan på den svenska arbetsmarknaden” och att han arbetade fram ”lösningar under finanskrisen kommer att vara mycket” värdefullt, skriver regeringen. Ferbe var tidigare ordförande för IF Metall, en post han tog över efter Stefan Löfven, och säger själv att en av de saker han var mest nöjd med att ha åstadkommit under sin tid som ordförande var att bibehålla IF Metalls lönenormerande roll inom fackföreningsrörelsen – det är alltså samma normerande roll som aktivt håller tillbaka löneutvecklingen till förmån för svensk industris konkurrenskraft.

Läs mer: Vad betyder 500 kronor? (Riktpunkt) »

Sen 2017, då han slutade sin bana som ordförande har han ägnat sig åt annat, mest uppmärksammat är nog hans utredning om korttidsarbete. Den presenterades redan i slutet av förra året och var i praktiken en utveckling av det korttidsarbete som Stefan Löfven accepterade som ordförande i IF Metall under finanskrisen, där man gav företagen möjlighet att sänka både lön och arbetstid för de anställda i utbyte mot att ingen varslades. Tack vare Ferbe kan nu detta system implementeras från och med 1 maj.

Läs mer: Utökat korttidsarbete i kölvattnet efter coronaviruset (Riktpunkt) »

Med Ferbe vid rodret har regeringen alltså utsett en expert på klassamarbete och illusionsmakeri – för medan regeringen pratar om ”dialog”, ”samverkan” och ”gemensamma lösningar” mellan och för arbetsmarknadens parter går kapitalet till skarp attack. Tusentals har redan varslats runt om i landet, löner väntar på att sänkas, behovsanställda får gå, regeringen öppnar för kompensation för uteblivna intäkter och ställer 500 miljarder kronor till företagens förfogande, alltmedan de anställda får nöja sig med ett tillfälligt avskaffat karensavdrag.

Läs mer: Lägg bördan för corona på kapitalismen! (Riktpunkt) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.