Nöjeskoncerner kräver ersättning från staten

En rad aktörer inom Stockholms natt- och kulturliv ger i en skrivelse till regeringen uttryck för en önskan att på en rad olika sätt kompenseras för uteblivna intäkter på grund av coronaviruset. Detta rapporterar Kulturnytt i P1.

Bland de krav som finns i skrivelsen blandas både högt och lågt. Hyresbefrielse för statliga och eller av staden kontrollerade kulturverksamheter, bidrag för att betala de anställdas löner och kompensation för uteblivna intäkter är några av de åtgärder som föreslås. Kulturminister Amanda Lind säger sig ha full förståelse för den oro företagen känner och öppnar för att tillmötesgå företagens krav.

Trots att Stureplansgruppens tillgångar skulle räcka för att betala de anställdas löner i ungefär två år kräver man nu av regeringen och staten att den ska göra det istället, för att på så sätt garantera en maximal vinst för företaget. Detta gäller även Cirkus i Stockholm, som ägs av före detta ABBA-stjärnan Björn Ulvaeus och Wallenberg-knutna riskkapitalisten Conni Jonsson. Tillsammans uppgår deras privata förmögenheter till nästan tre miljarder, vilket bland annat bekostat villor i Djursholm, miljonlägenheter på Östermalm och bilar av märkena Tesla, Jaguar och Maserati. Dessa vill nu ha kompensation för uteblivna inkomster och att någon annan betalar lönen till de anställda.

Istället för att strö pengar över de som redan vältrar sig i pengar vill vi se riktade insatser mot arbetarna. Subventionera hyrorna och bostadsavgifterna, skriv av bostadslånen som det arbetande folket tvingats till på grund av bostadsbristen, tvinga företagen att behålla de anställda och låt dem betala ur egen ficka för de anställda. Detta är dessvärre en omöjlighet under kapitalismen – statens uppgift är att garantera lönsamheten för företagen, inte välfärden för folket. Coronaviruset och den ekonomiska krisen visar med all önskvärd tydlighet upp detta och tvingar oss att ta ställning: socialism eller barbari?

Läs mer: Lägg bördan för corona på kapitalismen! (Riktpunkt) »

Läs mer: Sänkta löner och varsel i coronavirusets spår (Riktpunkt) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.