Nordic Choice Hotels varslar tusentals

Tidigare har Scandic varslat 2 000 anställda och en rad andra företag i hotell- och restaurangbranschen har varslat ytterligare tusentals arbetare. Nu sällar sig den norska miljardären Petter Stordalen till dessa och varslar 7 500 arbetare, varav 4 500 i Sverige.

Trots att regeringarna i Danmark, Norge och Sverige har frigjort miljardbelopp åt företagen, med riktade bidrag till just hotellnäringen, fortsätter enorma varsel att ramla in. De varslade arbetarna får inget stöd från staten utan behöver förlita sig på sina respektive fackföreningars a-kassor, och Hotell- och Restaurangfacket (HRF) har redan rapporterat ett ökat tryck på utbetalningar.

Läs mer: Fler varsel lagda och ännu fler väntar (Riktpunkt) »

Det faktum att företagen fortsätter att varsla och permittera sina arbetare trots att de får tillgång till statliga miljarder säger en hel del om vad det hela egentligen handlar om.

Innan coronaviruset spred sig över världen var den kapitalistiska ekonomin på väg in i sin nästa kris, inför vilken kapitalet hade förberett en rad åtgärder, bland annat utökandet av korttidsarbetet. Under krisen äger också en rad andra processer rum, bland annat slås mindre och olönsamma företag ut och kapitalet koncentreras, samtidigt som företagen genomför en rad nedskärningar i både lön och arbetsvillkor, som de kan tvinga igenom på grund av den extraordinära situationen. Krisen åderlåter kapitalismen och ställer klassmotsättningarna på sin spets.

Virusets spridning blev en förevändning att införa en rad sådana åtgärder. Den strida strömmen av varsel är en sådan åtgärd. Trots att företagen får pengar av staten och sitter på tillgångar på miljarder varslar de. De arbetare som får gå kommer knappast att anställas till samma villkor och samma lön när ekonomin kommer igång igen: de kommer istället att anställas med osäkra anställningar och sämre lön. På så sätt passar man på att pressa lönekostnaderna. Samtidigt kommer företagen också att ha fickorna fulla med pengar, för att på så sätt kunna möta den allt hårdare internationella konkurrensen.

Läs mer: Lägg bördan för corona på kapitalismen! (Riktpunkt) »

Coronakrisen erbjuder kapitalet en uppsjö av möjligheter och de är inte sena att utnyttja dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.