Vad innebär regeringens räddningspaket?

Den 25 mars tillkännagav regeringen ett ytterligare stimulanspaket för ekonomin, denna gång med specifik inriktning på små- och medelstora företag. Därmed har de pengar som olika statliga instanser gett till företagen överstigit långt mer än tusen miljarder kronor.

När företagen behöver pengar, finns det alltid att ta av. På kort tid har staten ställt över en biljon kronor till företagens förfogande. Siffrorna är svindlande höga och svåra att greppa. För att göra det mer begripligt jämför vi snabbt: en biljon sekunder är 31 700 år. En biljon kronor skulle täcka hela Sveriges sjukvårdsbudget i mellan tre-fyra år. Det är alltså mycket pengar det rör sig om. Hittills har det mesta riktats mot de stora företagen och statens politik har syftat till att snabba på den koncentration av ekonomin i allt färre händer som är vanlig vid ekonomiska kriser. Denna gång riktar man sig dock uttryckligen direkt till små- och medelstora företag.

Läs mer: Coronaviruset är en guldgruva för bankerna (Riktpunkt) »

Den viktigaste punkten i förslaget handlar om en statlig lånegaranti som innebär att staten går in och garanterar 70 procent av de förluster för en bank som kan uppstå vid utlåning. Detta följer alltså i spåren av de 500 miljarder som Riksbanken gav bankerna för vidare utlåning till företagen. Samtidigt konstaterar man att bankerna tar ut en sedvanlig ränta. Så vad är det alltså som garanteras? Jo, bankernas fortsatta ränteinkomster  och att de statliga pengar som betalats ut via bankerna återkommer till bankerna, denna gång i form av privata vinster!

Regeringen vill också underlätta för lokalhyror och erbjuder sig att täcka 25 procent av originalhyran, dock 50 procent av en eventuellt nedsatt hyra. De som ska ha denna ersättning är hyresvärdarna och det är även de som själva får besluta att sänka hyran eller inte! De små- och medelstora företag som hyr lokalerna måste alltså förlita sig på sina hyresvärdars godtycke och inget stöd riktas därför inte till dem.

Därtill vill regeringen också tillfälligt slopa arbetsgivaravgiften för småföretag, vilket beräknas kosta 33 miljarder kronor. Det är dessa 33 miljarder som man faktiskt ser till att småföretagen kan få ta del av. De övriga delarna av paketet riktar sig till banker och hyresvärdar och inte alls till småföretagen. Statens politik går istället ut på att stärka koncentrationen i ekonomin och rikta massiva insatser mot de större företagen medan man låter de mindre slås ut.

Läs mer: Corona och kapitalismen (Riktpunkt) »

3 tankar på “Vad innebär regeringens räddningspaket?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.