En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Det slopade karensavdraget – en bluff?

Foto: Pressbild, Försäkringskassan

Mycket gjordes av det faktum att regeringen gick ut med att karensavdraget slopades inför coronavirusets spridning. Detta gjordes för att folk lättare skulle kunna sjukskriva sig utan att ta ekonomisk skada. Nu visar det sig att det inte var riktigt så enkelt.

Först och främst så sker inte avdraget automatiskt, man måste ansöka om det. Den som sjukskrev sig, men inte ansökte om att få karensavdraget borttaget hos Försäkringskassan får inte heller någon lättnad alls, utan då gäller fullt karensavdrag. Enligt Sydsvenskan fick Försäkringskassan till lunch första anmälningsdagen in runt 35 000 ansökningar, vilket visar att en del har förstått detta, men knappast alla.

Därtill är karensavdraget faktiskt inte avskaffat, utan bara sänkt. Det man bestämt är att alla får tillbaka 700 kronor, oavsett om detta är hela ens karensavdrag eller inte. För många blir det inte ens hälften av sjuklönen som man då får tillbaka. Beloppet är dessutom före skatt, vilket gör den verkliga summan som arbetarna får i handen ännu mindre! Sydsvenskan skriver i samma artikel att för en arbetare med 30 000 i lön före skatt, skulle beloppet man får tillbaka vara 1 500 kronor för att det skulle motsvara hela karensavdraget.

Precis som förut betalar det företag man arbetar på ut sjuklönen under de första fjorton dagarna. Detta belopp får de tillbaka av staten i efterhand, vilket de inte alls behöver ansöka om! För företagen inför man enkla regler och slopar ansökningar, men för att undvika att arbetarna ansöker om för stora belopp så måste de göra ansökningar.

 Enligt Sydsvenskan är det belopp som Försäkringskassan kommer att betala ut runt 50 miljoner per dag. För att komma upp i tusen miljarder kronor, vilket bara är en del av de pengar som företagen fått, behöver utbetalningarna fortsätta i samma takt i 20 000 dagar. Det är lite mer än 54 år. Behöver man ett tydligare kvitto på vems sida staten står på och vilka som ska bära bördan för krisen?

1 kommentar

  1. Pingback: Regeringen lägger i en extra växel i stödet till företagen - RiktpunKt.nu

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.