Mitt i pandemin såldes offentligt sjukhus till Sveriges rikaste familj

En artikel publicerad 28/03 2020 i den grekiska digitala tidningen ATEXNOS, översättning och bearbetning av Anton Makarenko.

Mitt i pandemivirveln sålde den 25 mars region Stockholm utan förbehåll och eftertanke ett regionalt, offentligt sjukhus i stadsdelen Bromma till ett fastighetsbolag som tillhör Wallenbergkoncernen.

Trots oppositionens protester angående tidpunkten för försäljningen, sålde högermajoriteten i regionens styrelse sjukhuset med 100 fullt fungerande vårdplatser för 570 miljoner kronor som om ingenting hade hänt, som om det inte finns enorma brister i den svenska vården.

Det bör här noteras att Sverige för närvarande bara har 534 intensivvårdsplatser av de cirka 3 770 platser som var tillgängliga 1993, före de massprivatiseringar som avsevärt har förvärrat hälso- och sjukvårdssituationen. I skrivande stund ligger 1700 personer på sjukhus, många i kritiskt tillstånd. Över 7 000 är smittade och över 500 döda. Antalet smittade ökar snabbt! Statens myndigheter har anammat en taktik som går ut på ”kontrollerad spridning”. Taktiken presenteras som om den har folkets hälsa i åtanke, men i själva verket betyder ”kontrollerad” ingenting annat än att smittspridningens grad anpassas till de stora företagens vinster, utan någon hänsyn alls till människors liv och hälsa.

Anledningen till försäljningen är de välkända argumenten: att privata aktörer kommer att driva sjukhuset mer effektivt, att det kostar mycket att driva sjukhuset och att staten inte ska vara ett hinder för entreprenörskap. Vectura AB fastighetsbolag som köpte sjukhuset var ett statligt företag som privatiserades 2012 och såldes till Wallenbergkoncernen. År 2015 avslöjades att bolaget utan offentlig upphandling åtog sig byggandet av anläggningarna för skid-VM i Falun. Det räknades inte heller som ett argument för att förhindra försäljningen. Men vilka är gruppen som köpte sjukhuset?

Familjeföretaget Wallenberg kommer du inte att hitta i någon lista med de tio, hundra, tusen, rikaste i världen. De svarar emellertid för 43 % av den svenska aktiemarknaden, värderad till 560 miljarder USD år 2012 (ca 5600 miljarder kronor). Sedan dess har aktiemarknaden stigit med 32 % fram till 2016, och fortsatt stiga från 2016 tills idag, men statistik saknas. Företagskoncernen har ett totalt kapital bara i Sverige på minst 3000 miljarder kronor (2016)!

Genom en svår begriplig finansiell struktur med dotterbolag, konsultföretag, 12 olika institutioner, fonder och andra stiftelser som familjen kontrollerar, kan man inte på ett tydligt sätt se deras stora utbredning, deras enorma inflytande på Sveriges ekonomi och politik. Finnas men inte synas är deras motto.

Ingen vet exakt hur många som arbetar i företagen som koncernen eller stiftelsen äger till mer än 50%. Det kan finnas mer än en miljon anställda hos Wallenbergkoncernen bara i Sverige, kanske ännu mer! Bland dem finns också anställda vid Stockholms Handelsskola som ägs av koncernen för att utbilda chefer till verksamheterna. Det handlar om hundratals företag: Ericksson, Atlas Copco, Electrolux, SKF med 100 fabriker världen över, ABB med 140 tusen anställda i 100 länder, Husqvarna som tillverkar allt från elektriska sågar till husvagnar. Här hittar vi också Astra Pharmaceuticals Company, Grand Hotell, tobaksföretag, gruvindustri och läkemedelsföretag, företag inom hälsovård, utbildning och sjukvård. De äger banker och tidningar, företag i krigsindustrin såsom SAAB och Bofors som gör kanoner, minor, militära kommunikationsenheter och drönare och har kunder i alla världens korrupta diktaturer och hos de konkurrerande krigsherrarna som slåss mot dem.

Deras företag bygger telefoner med hög säkerhet för NATO-styrkorna.

Få länder i världen är så beroende av en familj. Koncernen krävde att statsministern skulle åka till Saudiarabien och förklara sig, och att utrikesministern skulle be om ursäkt för sitt uttalande att Saudiarabien var en diktatur och att det inte fanns någon jämlikhet där, och så blev det! Kungen själv skickade ett ursäktsbrev till Saudiarabien i fruktan för att de skulle sluta köpa vapen från Bofors och SAAB! 

De har varit de verkliga härskarna i Sverige sedan 1858. Det är bland andra med Wallenbergfamiljen som socialdemokraterna kom överens om den ”historiska kompromissen” redan före Andra Världskriget, och de styrde i 50 år i rad. Det här är familjen som i hög grad påverkar vilket politiskt styre som ska förekomma. 

Wallenbergfamiljen blev ännu starkare efter EU-medlemskapet eftersom de hade allt klart och förberett i förväg – det är så de hittills uppnått vad de ville ha. Det vill säga obehindrad lönsamhet genom ett ”mänskligt” svenskt ansikte utåt. Det handlar om klassamarbete i sin bästa form för familjen, naturligtvis. Det är ingen slump att sjukhuset såldes till det här specifika Wallenbergföretaget och familjen ser naturligtvis fram emot enorma intäkter genom att utnyttja pandemin och det stora behovet av vård och behandling.

Efter fem år kan sjukhuset kanske bli bostäder. Vem vet?

ATEXNOS
Besök den grekiska digitala tidningen ATEXNOS »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.