INRIKES I skånska Burlöv väljer politikerna att minska personal på äldreboenden och stänga verksamheter. Protester genomfördes när kommunfullmäktigemötet i måndags pågick. Riktpunkt har pratat med både fack och berörda människor.
– Kort sagt så väljer kommunen att ta bort guldkanten för medborgaren, säger Anders Sahlström Glassel, facklig företrädare för Kommunal Lomma-Burlöv, till Riktpunkt.
Burlöv ligger mellan Malmö och Lund, två storstäder med olika utveckling och problem. I Burlöv bor drygt 19 000 invånare (data från SKR/Kolada, gäller 2019, red. anm.). Burlöv är också en kommun som under coronapandemin har stuckit ut genom höga smittotal och dödsfall på äldreboenden i förhållande till antalet invånare, och en bidragande orsak är förmodligen att Burlövs kommun har relativt stor andel timanställda. Arbetslöshet och antalet förtidspensionärer ligger också en bit över riksgenomsnittet.
Kommunen styrs av en allians bestående av Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet, med Sverigedemokraterna som stödparti.
Burlövs socialförvaltning går med 14 miljoner i underskott och det är vad de framhåller som orsaken till försämringen av välfärden för äldre människor samt för personer med psykisk ohälsa. Att genomföra nedskärningarna har sedan tidigare klubbats av socialnämnden.
– Nedskärningarna handlar framförallt om icke lagstadgad verksamhet utifrån socialtjänstlagens definition. Vid alla omorganisationer så drabbas medarbetare, inte minst när det gäller att ta bort delar av verksamheter, säger Anders Sahlström Glassel.
Kommunal är kritisk mot Burlövs kommun.
– Vi ser kritiskt på arbetsgivarens sätt att göra besparingar som drabbar både medlemmar och medborgare. Kommunen har genom medbestämmandelagen haft förhandlingar med facket och vi har en dialog i frågorna som rör Kommunals medlemmar.
”Applåder i all ära”
Fackförbundet ser att det är viktigt med en god, finansierad välfärd, men att det inte går att bedriva en god välfärd när den som nu är underfinansierad.
– Vi har inte minst under covid-19-pandemin sett att Kommunals medlemmar är de som står främst i kampen mot pandemin. Applåder i all ära – men vad vi behöver är bättre villkor och högre lön.
”Drabbar alla”
Att ta bort icke lagstadgad verksamhet kommer i förlängningen att drabba alla kommuninnevånare som idag har stor glädje av dessa verksamheter och insatser, menar Anders Sahlström Glassel.
– En guldkant som bryter isolering, skapar sociala forum och som stimulerar till en aktivitet.
Träffpunkten som nu ska stänga är en aktiverande verksamhet som funnits många år. Den är också en kamratstödjande verksamhet, som Burlövs kommun på sin webbsida beskriver: ”dit du som drabbats av psykisk ohälsa eller känner dig ensam kan vända dig.” Riktpunkt har tidigare besökt Träffpunkten, en pigg verksamhet där kamratskapet märktes bland besökarna – och en engagerad personal som var närvarande.

En av människorna som deltog i protesterna utanför kommunfullmäktigemötet vid medborgarhuset i måndags, där ett 20-tal personer samlats, var den tidigare sjuksköterskan Camilla Olsson, 51, från Arlöv. Hon besöker Träffpunkten regelbundet.
Träffpunkten är betydelsefull
Hon tycker att stämningen utanför medborgarhuset var god.
– Några, men inte många, politiker stannade och pratade med några av oss.
Camilla Olsson kom i kontakt med Träffpunkten någon gång i början av 2000-talet och det har betytt otroligt mycket för henne, berättar hon.
– Så småningom vågade jag göra mer och mer, jag satt inte bara isolerad hemma. Träffpunkten har för mig inneburit att jag fungerar bättre och bättre rent socialt.
– Träffpunkten är en oas som man kan komma till och möta människor och få stöttning av både personal och andra deltagare. Och för många är det den enda sociala kontakt som vi har.
Camilla Olsson säger också att hon inte skulle vara den hon är idag utan Träffpunkten.
Tidningen har förgäves sökt socialnämndens ordförande Sara Vestering (M).
Fredrik Jönsson