Stockholmsappellen 70 år

HISTORIA Världsfredskommittén beslutade vid ett möte i Rom i oktober 1949 att avkräva alla länders parlament att minska militära rustningar samt förbjuda och utplåna alla kärnvapen. Bara några månader senare kom dessa krav att sammankopplas med Stockholm, då det var där konferensen som utarbetade appellen kom att hållas.

Det var ett stort åtagande för den unga och oerfarna svenska kommittén och man mötte många bakslag. Hotell Continental bokades för att inkvartera gäster samt genomföra konferensen i dess bankettsal, men bara tre veckor innan så annullerade hotellets ägare plötsligt kontraktet. Med så kort varsel lyckades man ändå hitta en ersättningslokal; en danssalong utan fönster under Göta Källare i Medborgarhuset på Söder.

120 delegater från 35 länder och 700 inbjudna gäster från Svenska Fredskommittén samlades i Folkets Hus A-sal på kvällen den 15:e mars och öppningsanförandet hölls av Nobelpristagaren professor Joliot-Curie. Efter några intensiva dagar publicerades den 19:e mars den appell som gått till historien som ”Stockholmsappellen”:

”Vi kräver ovillkorligt förbud mot atomvapnet, som är ett vapen för terror och för massutrotning av människor.

Vi kräver upprättandet av en sträng internationell kontroll för att säkra detta förbuds efterlevnad.

Vi anser att den regering som först använder atomvapnet, mot vilket land det än må vara, skulle begå ett brott mot mänskligheten och måste behandlas som krigsförbrytare.

Vi uppmanar alla människor av god vilja i hela världen att underteckna denna appell”

Händelsen förbigicks i stort sett helt av svensk massmedia, trots dagliga rapporter från arrangörerna till alla svenska tidningar.

Namninsamlingslistor trycktes upp och appellen undertecknades av många miljoner människor i hela världen, varav 140 000 i Danmark, 100 000 i Norge, nästan en miljon i Finland och 333 000 i Sverige. Den 27:e december överlämnades de fulla listorna till dåvarande utrikesminister Undén, som nonchalerade uppvaktningen. Men kartongerna med namnlistor finns fortfarande kvar i UD’s arkiv. I år, 70 år sedan Stockholmsappellen, ställer nya generationer samma krav.

Svenska Fredskommitténs medlemsblad november 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.