Träd, svampar och en ny syn på evolutionen

INRIKES Trädens roll i jordens ekosystem är betydligt mer komplex än vad man tidigare förstått. I Vetenskapens Värld på SVT 18/4 (och tillgängligt på SVT Play fram till i oktober) berättas nya trädfakta.

Det handlar om hur träd inte bara tar upp mängder av växthusgasen koldioxid från atmosfären, utan också genererar regn genom ett samspel mellan vattenuppsugning och avdunstning vid klorofyllgenerering, något som påverkar klimatet gynnsamt även långt borta från en skog. Träden bidrar dessutom till svalka genom att deras vattenavdunstning också ger fler och större ”molndroppar” i molnen. Sådana moln reflekterar bort mer solljus än moln med mindre droppar: nog så viktigt i den globala uppvärmningens tidevarv.

Men i stället för att bevara de skogar som finns i världen ökar avskogningen för profit lavinartat. Under de senaste tolv åren har ytan av världens skogar minskat med en areal som är fyra gånger större än Sverige. Ett annat mått är att skogen har försvunnit med en hastighet av 50 fotbollsplaner varje minut. Vi förlorar inte bara trädens goda effekter, utan avskogningen släpper loss negativa konsekvenser. Skogsbränder och torka känner vi förstås till, men mindre bekant är att de avverkade trädens enorma rotsystem dör och friger koldioxid till atmosfären. De avverkade områdena bidrar alltså till växthuseffekten.

Den nyaste forskningen har nu också kommit fram till det mest upplyftande och spännande med träden: det finns en extensiv samverkan mellan trädens jättelika rotsystem och svamparnas rottrådar. Svampar och träd drar nytta av varandra och utbyter näringsämnen, samtidigt som information förmedlas av svamptrådarna i vad forskarna börjat kalla ”ett skogens internet”.

Så länge kapitalismen har funnits har det ju tjatats om att naturens princip är konkurrens och den svagares död, men nu visar det sig alltså att samverkan, hjälp och stöd är en evolutionär grundprincip som ger stora fördelar. Dags att lära av träden, kamrater?

Marina Weilguni

En tanke på “Träd, svampar och en ny syn på evolutionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.