Ekot rapporterar att företaget Länsförsäkringar under en längre tid olovligen ska ha spårat och även delgett användarinformation till Facebook för att kunna skräddarsy annonser. I praktiken ska det ha varit som att ha en kamera på användarens axel när besökaren använde vissa delar av sajten.
Att spela in och kartlägga besökares aktivitet på sin webbsida är i sig självt inget som är olagligt, men enligt EU-domstolen så ska det enbart ske efter att besökaren gett sitt godkännande, något som inte varit fallet på Länsförsäkringars hemsida annat än under tre dagar i april i år. Företaget påstår att man sedan på grund av tekniska problem tog bort funktionen som erbjuder besökare möjligheten till godkännande, men ändå fortsatte övervakningen. Detta är direkt olagligt. Delningen av information till Facebook ska ha skett på grund av ett handhavandefel och har anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten, medger företaget självt i ett pressmeddelande.
Att företag i smyg och i tron om att kunna undgå upptäckt opererar utanför lagens ramar för att kunna utvidga sin verksamhet och få ett konkurrensmässigt övertag på den gladiatorarena som är en kapitalistisk marknad är inget nytt, och för de flesta heller inget förvånande. Att tro på företagets egen förklaring om att det närmast är ett ärligt misstag, kan knappast heller ses som något annat än ren blåögdhet. När företag utkämpar sina bataljer på en profitdriven marknad så kommer alltid arbetarklassen vara den som får smaka på de bittra konsekvenserna, oavsett om kampmetoderna ligger inom eller utanför lagens ramar. Enbart socialismen kan erbjuda ett adekvat etiskt ramverk med säkerhet för internetanvändare och avsaknad av reklam.
Läs mer: Länsförsäkringar spårade webb-besök utan godkännande (Ekot) »