Sveriges regering hindrar miljökrav på skogsbruket

INRIKES Sveriges regering har nu lyckats med att hålla den svenska skogs- och bioenergibranschen under armarna inom EU. EU-kommissionen slopade på Sveriges och Finlands önskan förslag om hårdare krav på skogsbruket.

Det här är resultatet av branschens lobbying och nu får vi dessutom veta att statsminister Stefan Löfven och den finska statsministern skickade krav till EU-kommissionens ordförande von der Leyen, bland annat om att ta bort alla referenser till så kallat ”naturnära skogsbruk”.

Detta är ett koncept som innebär att man sköter om och avverkar träd ur en skog som naturligt växer på en plats eller som är anpassad till lokala växtförhållanden, istället för att skapa kalhyggen och plantera ett enda trädslag. Detta var något som man förstod skulle gagna miljön redan på 1700-talet, men som ”glömdes bort” på grund av att metoden garanterat är profit-ovänlig.

Den linje Sveriges regering driver försvarar istället det intensiva skogsbruket, och menar att skogen behöver brukas för att binda mer koldioxid. Ett försvar för det intensiva skogsbruket är att träet används till produkter där kolet hålls lagrat, men detta kompenserar bara för hälften av skogsmarkens försämrade funktion som kolsänka säger Jussi Lintunen, forskare vid Etla, det finska näringslivets forskningsinstitut, i en studie.  Här visas också att kolinlagringen minskade mest i skogar där stora kalhyggen öppnats, medan kontinuititetsbruk, där lämpliga träd väljs ut och fälls medan andra står kvar,  gjorde att skogen band mera kol.

Nu tror vi inte att det finska näringslivet är mera miljömedvetet än det svenska, men vi passar på att rapportera innan studien möter samma öde som de slopade miljökraven från EU-kommissionen!

Riktpunkt har tidigare rapporterat om hur det svenska skogsbruket lämnar en del övrigt att önska.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.