Regeringsskifte i Norge – tar landet ett kliv vänsterut?

UTRIKES Valet till det norska Stortinget är över och högerregeringen har fått ge vika för en socialdemokratisk regering. På vänsterkanten har vänsterpartiet Rödt ökat sin representation till åtta ledamöter. Stundar ett politiskt skifte?

Egentligen har inget av de norska partierna gjort ett riktigt bra eller dåligt val. Några procentenheter här och några där räckte för att tippa favören till socialdemokratiska Arbeiderpartiet. Partiet kommer nu inleda förhandlingar med Socialistisk Venstre och Senterpartiet och det parlamentariska spelet är därmed igång.

Rödt åttafaldigar sin representation

Partiet Rödt, som hitintills varit representerat enbart av sin partiledare Björnar Moxnes, har kommit över spärren på fyra procent och därmed också fått tillgång till ytterligare mandat. Partiet har nu åtta representanter i Stortinget och man hoppas kunna påverka den förda politiken.

När partiet grundades var det en sammanslagning av allt från maoister till trotskister och resultatet blev också därefter: ett klassiskt vänsterparti. 

I sitt principprogram skriver Rödt om hur deras demokratiska revolution kommer ”ändra den politiska sammansättningen på de folkvalda organen”. Revolutionen blir alltså liktydig med en annan sammansättning i Stortinget.

Var detta leder till visar sig nästan direkt. Rödt har gjort en stor sak av att man inte vill administrera kapitalismen genom att sitta i regeringsställning, utan att man vi ha ett sorts samarbetsavtal istället. För att få detta till stånd och visa att det är absolut möjligt har man tagit fram en listan med 84 punkter där Rödt röstade likadant som Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Socialistisk Venstre och som ska visa att ”de fyra partierna kan bli eniga om mycket”. Listan kallar de, talande nog, för en ”lista för en ny majoritet”.

Den som väntar sig ett politiskt skifte får nog vänta lite till.

Kommunisterna varken framåt eller bakåt

De norska kommunisterna i Norges Kommunistiska Parti (NKP) ställde också upp i årets val. Dessvärre lyckades de inte komma framåt, utan fick ett nästan identiskt resultat som förra gången. Strax över 300 röster.

På grund av de vallagar som finns försvårades situationen för kommunisterna avsevärt. I slutändan innebar det att de inte kunde ställa upp i fler än fyra av 19 fylken i landet. Att trots det kunna upprätthålla valresultatet från förra gången måste ses som en framgång, trots att antalet röster förblev detsamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.