COP 26 – Kapitalets 26:e miljökonferens i Glasgow

KLIMAT FN:s världskonferens om klimatet, som kommer att hållas i Glasgow den 1–12 november presenteras av pressen och många miljöorganisationer, som t ex Greenpeace, som en ”milstolpe” för planetens räddning från klimatförändringarna. 30 000 delegater och minst 100 ledare från olika nationer ska delta på den 26:e klimatkonferensen i rad, en konferens som kallas COP 26 och som säkert inte är den sista.

På många av de föregående konferenserna, särskilt på COP21 i Paris 2015,undertecknades ”icke-bindande” avtal mellan deltagarländerna för att minska koldioxidutsläppen som bidrar till den globala uppvärmningen och påverkar klimatförändringarna. Men under 2019 uppgick världens totala utsläpp av koldioxid till 38 miljarder ton. Det var en ökning med knappt 1 procent jämfört med 2018. Vad hände?

 

”Grön tillväxt” betyder lönsamma investeringar

Energifrågorna är grundläggande för motsättningarna mellan olika länder och monopol och varje sådan debatt öppnar en ny cirkel av konfrontationer över hela världen och på alla fronter av rivalitet mellan imperialistiska stater. Kapitalisterna stångas som bufflar för att å dela på miljöpajen, särskilt nu när den så kallade ”gröna tillväxten” står på agendan. Här slåss man om lönsamma investeringar av oanvänt kapital, med stort statligt stöd, i klimatförändringarnas namn, något som bland annat det Grekiska Kommunistpartiet KKE starkt vänt sig emot.

Trots imperialisternas inre motsättningar är alla överens om en sak: Att kostnaden för den ”gröna omställningen”, som tjänar kapitalets vinster, kommer att betalas tillbaka av folket i form av mera intensiv utsugning, skatter och avgifter. Samtidigt försöker de provokativt att göra folket delaktig i förstörelsen av miljön, en förstörelse för vilken kapitalet, de multinationella företagen, monopolen och en kaotisk och oplanerad kapitalistisk utveckling är ansvariga.

Den politik som stödjer kapitalets vinster och som alla regeringar och borgerliga partier tjänar är ansvarig. Det är företagargruppernas ansvar, som ser miljön som en reservoarpool för att utvinna råvaror och slänga sitt avfall, och som en lönsam sektor för sina investeringar.

 

Siffrorna säger sanningen om de hycklande ”miljöräddarna”

Vi kan titta på WWF:s hemsida för att hitta de globala sifforna, och på Naturvårdsverket för att se problemets storlek i Sverige*. Det framgår att den energiintensiva industrin står för 21,7 % av växthusgasutsläppen – en industri som arbetar för sin egen vinst, och inte för folkets behov (32% i Sverige enligt Naturvårdsverket*). Kapitalisternas vinster har också skapat den gigantiska livsmedelsindustrin, som står för 24% (13,6 % i Sverige) av utsläppen av växthusgaser.

Det är deras varor som transporteras till marknader runt om i världen med flygplan, fartyg, tåg, lastbilar, så att transporterna står för 14% (32,2% i Sverige) av utsläppen av växthusgaser. Det är de som förorenar hav och floder, sjöar och ekosystem, de förstör skogar som Amazonas för att omvandla dem till sojafält där de ”odlar” nya vinster för livsmedelsindustrin.

Det är minst sagt hyckleri att de som för egen vinnings skull missbrukar miljön permanent ska framstå som räddare av miljön. Miljökonferensen i Glasgow bekräftar ännu en gång att kapitalets vinster inte går ihop med skyddet av miljön och dess förvaltning enligt folkets behov. De arbetande människorna har ingenting att förvänta sig av kapitalets konferenser utan måste istället intensifiera klasskampen för att bli av med det systemet som förstör miljön för profiten.

Panos  Alepliotis

Den intresserade hittar SKP:s miljöpolitik i vårt nya miljöprogram som kan läsas på partiets hemsida  eller beställas från bokförlaget Fram.

*Totalt produceras i Sverige 50 920 kiloton koldioxidekvivalenter. Inrikes transporter 16 428 (32,2%). Industri  16 256 (32%). Jordbruk 6 948 (13,6 %). El och fjärrvärme 4 568 (8,9%). Arbetsmaskiner 3 302 (6,5%). Produktanvändning (inkl. lösningsmedel) 1 519 (3%). Avfall 1 094 (2%). Egen uppvärmning av bostäder och lokaler 804 (1,6%). Källa: Naturvårdsverket

One thought on “COP 26 – Kapitalets 26:e miljökonferens i Glasgow

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.