INRIKES Regeringen kommer att lägga ett nytt förslag för höjning av pensionsåldern, rapporterar Sveriges Radio – år 2023 ska man kunna ta ut sin garantipension först vid 66 års ålder, istället för som nu vid 65. Garantipensionen är ett belopp som ökar på inkomstpensionen för den som jobbat begränsad tid eller haft låg lön. Samtidigt ska också gränsen för bostadstillägg för de som har det sämst ställt skjutas framåt i åldern.
Redan den 2019 godkände riksdagen en höjning av pensionsåldern, där lägsta åldern för att ta ut pensionen höjdes från 61 till 62 år och den högsta åldern då man fortfarande garanteras sin anställning från 67 till 68. Sveriges kommunistiska parti vände sig mot detta med ett uttalande som kan läsas i Riktpunkt, med kravet på ett pensionssystem som faktiskt gör det möjligt för en arbetande människa att njuta av sina äldre dagar. Det innebär en pensionsålder på 55 år och en garantipension på 25 000 kronor i månaden.
Istället vill staten nu att fler människor ska jobba längre – genom det kommande förslaget sparas 5 miljarder, samtidigt som de arbetande äldre förväntas öka statens och kommunernas inkomster genom att konsumera lite mer under ett år till och ”expandera ekonomin” som det brukar heta. Några större lyxutgifter lär de dock inte ha råd med eftersom garantipensionen är ca. 8 600 kr som läggs till en inkomstgrundad pension på mindre än 12 600 – efter skatt lär den som når toppbeloppet ha ungefär 14 000 kr i plånboken, och de allra flesta får mindre.
Dessutom är detta bara ett steg i höjningen av pensionsåldern, och det väntar ännu högre åldersgränser de kommande åren om kapitalet får sin vilja igenom.