Moderaterna vill strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring

INRIKES På Moderaternas stämma i Helsingborg beslutades att partiet ska försöka strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring. Detta efter en kompromiss med partiets ungdomsförbund, som tillsammans med delar av näringslivet, ville dämpa det ursprungliga förslaget något.

Idag tillåts utomeuropeisk arbetskraft att immigrera till Sverige om det väntar ett jobb med en lön på minst 13 000 kronor. Den gränsen ville partiet ursprungligen höja till 32 000 kronor per månad men efter en kompromiss landade den på 27 000 kronor. Detta rapporterar både Svenska Dagbladet och Sveriges Radio. Från dessa regler vill man dock undanta en grupp: bärplockarna. För vem vill inte ha billiga bär?

Alla ändrar politik när kapitalet behöver det

Att beslutet kommer nu är inte så konstigt. Moderaterna siktar på att regera tillsammans med framför allt Sverigedemokraterna efter nästa val och då måste också politiken läggas om. Därför har också partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson ångrat att hon kallade Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti. Enkel opportunistism är inte det enda som ligger bakom.

Tiderna förändras och sedan corona-krisen slog till ökade arbetslösheten i Sverige med runt två procent. Det innebär att runt 500 000 människor i Sverige är arbetslösa. Det finns alltså inget större behov av arbetskraftsinvandring när förutsättningarna är goda för att skapa en inhemsk låglönemarknad. Därför ligger också krav som dessa i tiden.

Moderaterna är därför inte det enda partiet som lägger om sin politik. Inför Socialdemokraternas kongress kommer också deras partistyrelse att föreslå skärpta regler för arbetskraftsinvandring – det ska bara vara tillåtet att ta in arbetare i bristyrken.

Bakom denna omsvängning i politiken ligger det svenska kapitalets intressen, ingenting annat. Det är efter dem som politiken anpassas, inte efter människornas behov.

En tanke på “Moderaterna vill strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.