LO vänder och säger ja till försämringar i LAS

INRIKES Efter att tidigare ha vägrat skriva under det avtal som skulle försämra centrala delar i Lagen om anställningsskydd (LAS) har LO nu tagit beslut om att skriva under ett nytt avtal. På en pressträff på onsdagsmorgonen presenterade LO och Svenskt Näringsliv det nya avtalet.

Tillsammans med Mathias Dahl från Svenskt Näringsliv stod Susanna Gideonsson och Torbjörn Johansson från LO på scen och presenterade det nya beslutet. Alla tre betonade vikten av den svenska modellen med starka parter och alla tre var rörande överens om vikten av överenskommelsen. Det är nu viktigt att staten levererar det som parterna beställt, menade Dahl.

Vad har då fått LO att svänga?

Enligt de båda representanterna från LO har man nu fått igenom vissa förbättringar för visstidsanställda och vad gäller hyvling. Samtidigt betonar man att man vill vara med och påverka och Susanna Gideonsson menade att man inte ville lämna över till tjänstemännens förhandlingskartell PTK att driva frågan vidare. På så sätt kan man fortsätta vara med och påverka. 

Både Gideonsson och Johansson betonade också att man ville att medlemmarna även fortsättningsvis skulle vara ”anställningsbara” – det vill säga, man accepterar rakt igenom behovet av en flexibel arbetsmarknad.

Argumenten är på många sätt klassiska. Genom att delta kan vi mildra det onda och göra det lite mer uthärdligt. I utbyte mot flexibiliteten vann man eventuellt en eller annan eftergift och man har det abstrakta nöjet att kunna fortsätta vara med och ”påverka”. 

Hur går det nu framåt?

Det beslut som nu är taget är ännu inte bindande för LO, utan det ska godkännas på LOs nästa representantskap. Att det inte skulle gå igenom med tanke på att en majoritet av medlemsförbunden accepterat det hela är föga troligt.

Man lämnar även öppet för de enskilda förbunden att välja att ansluta sig eller inte. Det betyder att exempelvis Byggnads som enskilt förbund kan vägra att ingå i överenskommelsen men att man samtidigt är med i den då förbundet samtidigt är med i LO.

Parallellt med detta löper lagstiftningsarbetet. Redan i somras presenterade regeringen ett förslag som går i linje med den överenskommelse man nu träffat. Detta kommer att bli lag vid årsskiftet och träda i kraft under sommaren.

Varför kommer detta nu?

Sverige är inte unikt. Liknande processer pågår över hela världen och anledningen är överallt densamma. 

Hela den kapitalistiska världen kännetecknas av allt hårdare konkurrens och därför av allt skarpare motsättningar. Alla företag, monopol och stater måste pressa ännu hårdare för att i första hand behålla de marknadsandelar man har och i andra hand skaffa sig nya. Det ställer högre och högre krav på profit och tillväxt – för de som inte växer väntar tillbakagång och nackdelar i konkurrensen.

Utifrån detta uppstår behovet av att angripa arbetarna överallt i världen. Flexibiliteten måste öka för att företagen i ett givet land ska kunna möta svängningar i konjunkturerna. Det blir enklare och billigare att göra sig av med anställda samtidigt som arbetarna ska bli mer ”anställningsbara”, vilket inte betyder något annat än att de ytterligare ska anpassas efter de behov som kapitalet har.

4 tankar på “LO vänder och säger ja till försämringar i LAS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.